Annons

Annons

Ägglossning och alkohol – en dålig kombo!

Ha koll på almanackan när du planerar vinkvällar med väninnorna. När du har ägglossning är du nämligen mer känslig för alkohol, menar experter.

Hormonerna styr mycket. Även din förmåga att hantera alkohol.

Den kurviga kvinnokroppen har naturliga fettreserver, en egenskap som automatiskt gör oss känsligare för alkohol än män. Tester har visat att  kvinnor ofta får en högre promillehalt i blodet än män, trots att mängden konsumerad alkoholhaltig dryck är den samma. Det skriver norska sajten kk.no.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Extra känslig för alkohol är kvinnor som är i mitten av sin menstruationscykel. Under ägglossningen går förbränningstakten ner, och det tar längre tid för kroppen att göra sig av med alkoholen. Det krävs alltså mindre av rusningsdryckerna för att bli berusad, och risken att må dåligt dagen efter ökar ordentligt.

Forskarna tror att testosteronhalten, som hos kvinnan innan menstruation, gör oss mer känsliga för alkoholens inverkan på kroppen.

Men även det kvinnliga könshormonet, östrogen, har en intressant koppling till våra alkoholvanor. Östrogen kan nämligen öka alkoholens effekt och ge ett kraftigare rus, vilket i sin tur ökar risken för beroende och skadligt stor konsumtion.

Dessutom är alkohol redan kaloribomben. Kvinnor som dricker två flaskor vin per vecka kan räkna med en viktuppgång på 15 kilo om de håller den takten ett helt år. Det visar en tidigare genomförd norsk undersökning.

Källa: KK.no

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…