Annons

Annons

Åtta tecken: Blir du tjock av ditt kök…?

En genomskinlig kakburk kan lätt bli frestande. Ställ undan kakona i skafferiet i stället.

Köket kan vara en riktig bov när det kommer till vikten. Här har tidningen Prevention sammanställt 8 tecken på att ditt kök är en viktfälla.

1. Dina tallrikar är för stora

De flesta av oss har som vana att fylla hela tallriken med mat. Men sedan 1970-talet har tallriksstorlekarna ökat med 25 procent – vilket betyder att vi äter mer nu än då. Att byta ut dina tallrikar mot mindre kommer att spara dig många kalorier varje måltid.

Annons

2. Belysningen är för stark

Stark belysning kan höja din stressnivå, vilket stimulerar aptiten och får dig att äta snabbare än vanligt. Det i sin tur gör att du inte hinner med att känna din mättnad. Släck ner lysrören när du äter och använd ett mjukare ljus. Om du bara har starka lampor, tänd en massa stearinljus i stället.

3. Köksbänkarna är röriga

Köket kan lätt bli stökigt. Du kanske har smutsdisk på diskbänken eller annat som ligger framme. Det här kan bli ett hinder när du ska laga mat. Det kanske blir lättare att beställa en pizza eller ta en macka – för att slippa röja i röran.

Röran leder dessutom till stress, viljet ökar kortisolet i blodet – något som leder till ökad hunger. Så ha som vana att alltid diska efter du lagat mat och ätit.

4. Glasen är för stora

Precis som med tallrikar så leder stora glas till att vi får i oss för många kalorier. Studier visar att breda och korta glas får oss att dricka mer än höga och smala. Så använd de bredare glasen för vatten och de smalare för saft och läsk – så sparar du in onödiga flytande kalorier.

5. Ditt skafferi är för stort

Ett stort skafferi innebär att du kan samla på dig massor av frestelser. Det här stora utbudet kan lätt få dig att äta för mycket.

Dessutom får du plats med större förpackningar, vilket också kan vara farligt för vikten. Forskning visar till exempel att stora godispåsar får folk att äta mycket mer än mindre påsar.

Lösningen kan vara att du delar in stora förpackningar i portionsförpackningar. Försök även att inte samla på dig för mycket godsaker som ligger och frestar i skafferiet.

6. Dina godsaker står framme

Att se mat eller godsaker kan göra att man känner sig hungrigare. Så ställ undan onyttigheterna du har hemma och gör i stället frukt och grönt synligare. När du måste ta fram en pall för att nå dina kakor hinner du pausa och tänka om du verkligen behöver dem. Om du dessutom stöter på en massa frukt på vägen kan du lockas av att ta en sådan i stället.

7. Ditt kök är för stort

I dag är ett kök i genomsnitt 50 procent större än för 35 år sedan, vilket gör det till en plats där många aktiviteter sker, exempelvis tv-tittande eller telfeonpratande. Håll dig borta från köket när det inte är matdags – annars riskerar du att frestas av allt som finns där. Håll dessutom köket släckt mellan måltiderna så är det ett tecken på att köket är ”stängt”.

8. Du ställer fram maten

När skålar eller kastruller med mat står framför dig är det lättare att du tar både en andra eller tredje portion. I en studie fick en grupp människor gissa hur många portioner de ätit under middagen. Många svarade en eller två, när de i själva verket tagit upp till fyra portioner.

Så lämna kvar kastrullerna på spisen och lägg direkt upp det du ska äta på tallriken. Ställ i stället sallad och grönsaker på bordet.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

Läs mer:
12 smarta tips som får dig att äta mindre
Äter du fast du är mätt? Så slutar du i tid…
10 viktfällor att se upp med i vardagen
Fem tecken på att din diet är fel för dig
Läs allt om vikt här

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…