Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

8 gånger du går upp i vikt av hormoner

24 okt, 2017 
8 gånger du går upp i vikt av hormoner
Det kan ligga mer bakom att du inte går ner i vikt än fel kost och bristande motion. Dina hormoner till exempel. Här listar vi 8 gånger dina hormoner ställer till det för dig – och hur du får bukt med problemen.
Annons
5 bra snacks för viktnedgångBrand logo
5 bra snacks för viktnedgång

Obalans i hormonnivåerna är vi många som upplever – vissa varje dag. Däremot är de flesta dåliga på att lägga märke till det och ännu sämre på att göra något åt det.

En sak som hormonerna kan ställa till med är att de kan påverka din vikt. Framför allt gör de flesta hormonstörningarna att vi har svårt att gå ner i vikt, men lätt att lägga på oss. Du kan äta och träna hur bra som helst, men de önskade resultaten kan tyckas omöjliga att nå.

Så känner du att du har gjort allt – du är supernoggrann med din kost och rör dig varje dag – då kanske det är läge att börja fundera över dina hormoner istället. Här listar vi, med hjälp av sajten Prevention, åtta hormonstörningar som kan sätta käppar i hjulet för din viktnedgång.

1. Hypotyreos

När kroppen producerar för lite sköldkörtelhormon får kroppen att gå på lågvarv, och det kallas att man har hypotyreos. Du känner dig orkeslös, trött, deppig, har svårt att koncentrera dig och får sämre minne. Känslig hy, torrt hår och naglar som går av är också vanliga tecken.

Annons

Och när kroppen går på sparlåga går förbränningen ner och du har lättare att lägga på dig – och svårare att hålla eller gå ner i vikt.

Misstänker du att du lider av hypotyreos ska du kontakta din läkare och be om en grundlig undersökning. Skriv ner dina symptom – de kan även vara tecken på andra problem än sköldkörteln.

2. Insulinöverskott

Insulin är ett livsviktigt hormon, vars främsta uppgift är att transportera socker i blodet runt till cellerna där det kan användas som energi eller lagras om fett.

Anledningarna till överskott av insulin (hyperinsulinemi) kan vara många. De flesta har med kosten att göra: För mycket snabba kolhydrater får vi ofta i oss genom processad mat, läsk och annat med vitt socker som godis och bakverk. Det kan också bero på för lite protein, fibrer och bra fetter. Även stress, rökning och låg fysisk aktivitet påverkar insulinhalten negativt.

Insulinöverskott kan visa sig genom, svettningar, yrsel, allmän svaghet, oro, irritation och ojämn hjärtrytm, bland annat. Tyvärr är många av symptomen sådana som också får kroppen att reagera med hunger, vilket skapar en ond cirkel som kan leda till övervikt och diabetes.

Annons

3. Serotoninobalans

Brist på serotonin kopplas ihop med ökad risk för ångest och depression, men det påverkar också sexlusten, aptiten, minnet och vår förmåga att hantera stress. Men serotoninet är minst lika viktigt för vår fysiska hälsa. Bland annat är det viktigt för en lugn mage.

När vi känner oss nere och trötta och deppiga, som vid för lite serotonin, är det naturligt för oss att få ett ökat sug efter sötsaker – som ger snabb energi. Kroppen tror att du behöver mer energi för att känna dig piggare och få mer ork, fast du egentligen behöver mer serotonin.

För att boosta din kropps serotonin-nivåer bör du satsa på: Solljus, att äta en bra mängd proteiner, vitaminer och mineraler, få motion och sova ordentligt.

4. För mycket kortisol

Kortisol är vårt stresshormon – och det ökar när vi känner oss stressade, oroliga, deprimerade, har ångest eller posttraumatisk stress. Problem med magen, som till exempel IBS, kan också verka för ett kortisolöverskott.

Annons

Effekter av för mycket kortisol är överdriven hunger, minskad förbränning, ökat magfett och muskler som förtvinar! Med andra ord: Ta tag i stressen innan den gör dig svag, tjock och sjuk.

5. Obalans på grund av inflammationer

Problem som IBS, allergier, autoimmuna sjukdomar, artros, astma, eksem, huvudvärk, depression och hörselskador är alla relaterade till kroniska inflammationer – som pekas ut som ett av de stora problemen vid övervikt och för tidigt åldrande.

2007 hittade forskare vid Harvard University fynd som tyder på att kronisk inflammation och insulinöverskott är de största bovarna bakom det ökande antalet typ 2-diabetiker och fetma i Nordamerika.

6. Förändringar i mängden östrogen

När du kommer in i klimakteriet minskar mängden av en typ av östrogen som kallas östradiol, som hjälper till att reglera kroppsvikten. Det minskade östradiolet gör också att kroppen blir sämre på att fördela fettet på kroppen, och därför är det vanligt att kvinnor i klimakteriet får lättare att lägga på sig fett runt magen.

Annons

Andra saker som kan påverka mängden östrogen i kvinnorkroppen är sjukdomen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) där man får massor av små cystor på äggstockarna. Medan en nybliven mamma ammar är östrogennnivåerna låga, liksom om man har opererat bort en eller båda äggstockarna, eller lider av anorexi eller tränar extremt hårt.

7. Klimakteriet

När kvinnor kommer i klimakteriet är det inte bara östrogenet som minskar – detsamma gäller progesteron, testosteron och DHEA, vilket visar sig i att hy, hår och ögon blir torrare samt sexlusten minskad. Och ofta ett ökat midjemått.

Fler vanligt tecken på att du kommit i klimakteriet är vallningar, sömnsvårigheter, huvudvärk, ojämn hjärtrytm, sämre minne och koncentrationsförmåga, inkontinens, torra slemhinnor, depression, oro och lättirritation.

Går den här fasen inte över eller är outhärdlig går det att få hjälp hos en läkare.

8. Lågt testosteron

Testosteron hjälper oss med sexlust, bentäthet, bygga muskelmassa, stryka, motivation, minne och fettförbränning – bland annat. Om nivåerna är låga lägger många på sig fett och tappar muskelmassa, även om man fortsatt äter och tränar bra.

Några saker som kan leda till låga testosteronnivåer är stress, åldrande och övervikt. Man har också hittat samband mellan ingredienser i viss kosmetika, tvål och plast och minskar testosteronhalt.

Det kan leda till depression, fetma, benskörhet, hjärtsjukdomar och till och med död, menar forskaren Mitchell Harman vid University of Arizona College of Medicine.

Foto: TT

Läs mer:

Symptomlista: Har du fel på sköldkörteln

Bli pigg och smal med hormonell balans!

Annons