Annons

Annons

8 enkla vanor som gör dig smal för alltid!

Har du fastnat i ond en cirkel av snabbmat, stillasittande och stress? Här tipsar Marie Tegnér, MåBra:s viktcoach, om vanorna som får dig på rätt bana igen.

Få ordning på dina vanor - och gå ner i vikt!

1. Rör på dig i vardagen

En av tre svenskar rör sig för lite. Därför är det viktigt med vardagsmotion. Ta trapporna, gör pausgympa på jobbet, gå ett varv runt huset under reklampausen på tv. Ja, listan kan göras hur lång som helst. Det viktiga är inte vad du gör utan att du rör på dig lite extra varje dag.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Maries ord på vägen: Känn att all kroppsrörelse är kul och positiv, och att du mår bra av det. Låt inte latmasken ta överhanden – dessa bäckar små kan göra stor skillnad! 

 

2. Ät regelbundet

Det kan vara lätt att hoppa över måltider i hopp om att gå ner i vikt – men det ger bara motsatt effekt. Att äta regelbundet är A och O vid viktnedgång. Har du svårt att få in regelbundna mattider? Gör ett matschema som innehåller veckans måltider – och försök att veckohandla.

Maries ord på vägen: Laga dubbla portioner och frys in det som blir över – så har du färdiga matlådor när du inte har tid att laga mat. Och tänk ”oj, vad kul det är med struktur och planering, i stället för ”fy, vad jobbigt det är”. 

 

3. Stressa av

Stress gör att midjemåttet växer. Stresshormonet kortisol omfördelar nämligen kroppens fettreserver till magen. Stress kan även avspegla sig i hur du äter. Ät långsamt och lägg ner besticken mellan varje tugga. Då hinner hjärnan registrera mättnadssignalerna. Och om du stressar mindre sover du bättre – något som är jätteviktigt för vikten.

Maries ord på vägen: Om du vet med dig att du stressar ofta, börja med yoga eller annan bodymind-träning som lär dig att hantera stressen bättre.

 

4. Tänk positivt

Skapa en bild av dig själv som du vill se ut. Peppa och boosta dig själv med denna bild. Hitta en person som ser ut som du vill – så har du något att inspireras av! Var noga med att berömma dig själv på vägen till målet. Sätt ett realistiskt mål – så är det lättare att hålla hoppet uppe.

Maries ord på vägen: Tejpa upp ett foto på kylskåpsdörren med dig själv som smal. Har du aldrig sett ut som du önskar, skapa en bild i Photoshop eller något annat datorprogram för bildbehandling – eller använd en bild på en kompis eller kändis! 

 

5. Lägg band på känslorna

Att ersätta känslor med mat är vanligt – och många äter lite extra när de är ledsna, arga – eller glada. Om du blir medveten om ditt känsloätande är det lättare att sluta. När du känner dig arg eller ledsen, välj ett kalorifritt alternativ. Gå en promenad, ring en vän – eller gör något annat som piggar upp dig.

Maries ord på vägen:
Att sluta tröstäta är lättare sagt än gjort. Tillåt dig själv att misslyckas – och tänk att varje felsteg är en källa till ny kunskap. Om du faller för frestelsen, njut av maten med gott samvete.

 

6. Ät dig lagom mätt

Lär känna din hunger genom att placera in din mättnadskänsla på en skala från ett (helt utsvulten) till tio (proppmätt). När du ätit halva din portion, lägg ner besticken och känn efter var på skalan du befinner dig. Gör det igen när du har några tuggor kvar. Sluta äta när du befinner dig på sex–sju på skalan – du behöver inte äta dig mättare än så.

Maries ord på vägen:
Försök se hungerkänslan som något positivt. Det är inte farligt att vara hungrig en stund – och tänk hur härligt det är att vakna på morgonen och känna sig äkta hungrig och sugen på frukost! 

 

7. Träna regelbundet

För att gå ner i vikt krävs mer än ändrade kostvanor. Motionera därför regelbundet, gärna daglig vardagsmotion + något eller några tuffare pass. Variera helst mellan både konditions- och styrketräning. Det viktiga är att du hittar en träningsform som du tycker är kul.

Maries ord på vägen: Hitta en träningskompis som hjälper dig i väg de gånger motivationen tryter. Man kan ju inte svika en vän – och så drar ni varandra mot något bra! 

 

8. Undvik flytande kalorier

En ny studie visar att den som slutar med alkohol kan gå ner lika mycket i vikt som den som äter kalorireducerad kost. Flytande kalorier glöms ofta bort – och då gäller det inte bara alkohol. Juicer, läsk och vissa kaffedrinkar innehåller massor av onödiga kalorier.

Maries ord på vägen: Se upp för vindunken. Häll upp den mängd vin du tycker är okej i en karaff, och håll dig till den. Välj frukt i stället för juice, så får du mättande, bra fibrer på köpet! Och drick mycket vatten med en massa goda frukter och bär i!

Av: Anna Sundesten och Marie Tegnér
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…