8 tecken på att du lever med en sociopat

Inga relationer är en dans på rosor jämt – men vissa är betydligt svårare än andra. Till exempel om den ena parten från början valt att manipulera den andra för att få som den vill, även om det kan göra verklig skada.

För tyvärr finns det personer som inte alls ser en kärleksrelation som en fin gemenskap som bygger på ömsesidig respekt – utan som ett sätt att utöva makt över andra, och för att det gynnar en själv:

– Det är mycket olika. Några vill bli beundrade, andra vill känna sig stora och mäktiga, några vill känna sig farliga, några njuter av att förödmjuka partnern, andra har ekonomiska intressen och det finns de som vill bli sedda med en vacker kvinna och stärkas i uppfattningen av sig själv som viktig och betydelsefull, säger psykologen Malene Kaae om psykopater i en tidigare intervju med MåBra.

Just psykopater är berömda för sin förmåga att manipulera sina offer – men det finns en besläktad personlighetsstörning som inte är lika charmig: Sociopaten.

Och det är kanske den stora skillnaden mellan en psykopat och en sociopat. Sociopaten är inte alls lika lätt att umgås med, och antagligen märker du ganska snabbt att något inte står rätt till.

Vad är en sociopat?

Fem tydliga drag som är vanliga för de med sociopati är dessa, enligt den amerikanske psykologen dr. John Grohol:

  • Impulsiva och oberäkneliga.
  • Har svårt att knyta an till andra människor.
  • Har vanligtvis inget arbete i några längre perioder åt gången.
  • Har ingen familj.
  • Blir lätt upprörda och arga, vilket kan resultera i våldsamma utbrott.

Brittani Louise Taylor, Youtube-profil, författare och skribent för tidningen Health, var själv nära att gifta sig med en sociopat. Hon berättar hur de träffades på dejtingappen Tinder och att hon inte kände direkt attraktion, men att han var tydlig med att han gjorde det.

Det blev en intensiv romans, och inom ett år var hon gravid, förlovad och letade hus med sin nya partner. Det tog henne två år att inse att deras relation mestadels byggde på lögner och hon fick sitt hjärta krossat.

Här listar hon varningstecken hon i efterhand önskat att hon reagerat på tidigare, som kunde ha sparat henne hjärtesorgen.

8 tydliga tecken på att din partner är en sociopat:

De har utstrålning

Sociopater kan verka väldigt självsäkra och karismatiska. De tror att de är bättre än andra människor och har inga problem med att ta för sig av allt livet har att erbjuda – vilket kan uppfattas som attraktivt till en början.

”Det fanns ingen reflektiv yta mitt ex inte gillade, och ingen person han inte kunde charma. Han kunde börja prata med främlignar och efter några minuter ville de byta nummer eller fortsätta umgås. Den typen av extremt självförtroende är förföriskt”, säger Brittani Louise Taylor.

De vill gå fort fram

Sociopaten kan vilja gå fort fram i en relation, och redan på andra dejten kan det bli prat om bröllop, och inom några veckor kan hen fråga om ni ska flytta ihop. Bli inte förvånad om hen blir kär mycket snabbare än du och förklarar sin eviga kärlek efter bara någon månad. Sociopaten kan måla upp en perfekt bild av er framtid som det är lätt att försjunka i.

”Min kille behandlade vår relation som ett pussel, där han själv flyttade bitarna tills de passade in på det jag letade efter. I efterhand kan jag tänka att han bara behövde någonstans att bo, tre mål mat om dagen – och att jag släppte mina murar och öppnade min plånbok”.

De ljuger ständigt

Bristen på empati och samvete gör att sociopaten inte drar sig en sekund för att ljuga för människor omkring sig.

”När vi hade dejtat i sju månader blev jag kontaktad av en kvinna via mejl, med ett kort meddelande och skärmdumpar på deras konversation och bilder på dem tillsammans med hans hund. Gissa vem jag trodde på? Honom. Han hade redan den perfekta ursäkten redo och bortförklarade hennes påståenden. Innerst inne visste jag nog att hon berättade sanningen.”

De vill inte dela med sig

Ju längre du dras in i en relation med en sociopat, desto längre kommer du från dina andra relationer. Sociopater är paranoida, och vill inte att någon ska komma på deras spel. De uppvisar ofta en possessiv sida, som att du är en leksak som ingen annan får leka med – du tillhör dem.

”Han tjurade när jag åt lunch med en väninna, tolererade inte mina killkompisar, och till slut försökte han kapa mina familjeband också.”

De kommer utnyttja dina skuldkänslor

Sociopaten kanske inte känner empati eller skuld – men vet att du gör det, och det går att utnyttja. När Brittani Louise Taylors ex berättade att han inte hann med att plugga inför sina tentor för att han behövde jobba hela tiden för att ha råd med studierna, tyckte hon så synd om honom att hon gick med på att betala alla deras räkningar.

”Egentligen låg han och solade, var och tränade eller spelade tennis. Så fort jag ifrågasatte hans motivation attackerade han mig verbalt”, berättar hon.

De kan ta till misshandel

Det finns fysisk och mental/verbal misshandel, och båda typerna kan utövas av en sociopatisk partner. För är det något socipaten kan känna så är det ilska, och inte sällan raseri.

”Ett bråk i taget bröt han ned mig och manipulerade mig tills han hade omformat mig till den fogliga ”ja”-kvinna han ville ha… Jag fick lära mig att hålla koll på hans ansiktsuttryck och humör och håll mig i schack om jag inte ville bli utskälld i timmar.”

De gläder sig åt andra olycka

Du har säkert sett Youtube-videor med folk som gör sig illa, som ramlar, krockar eller bryter ett ben. De flesta av oss ryser och blir chockade av filmerna – en sociopat skrattar.

”Det spelade ingen roll hur mörk och förvridet skräckfilmen eller innehållet var, inget upprörde honom. En gång visade han mig en video på en utländsk sida som gränsade till barnmisshandel. Han tyckte det var hysteriskt roligt, medan jag grät”.

De ignorerar faror

Sociopater tror ofta att de är odödliga, att inget kan skada dem, och därför har de inga problem att ta stora risker. Något Brittani Louise Taylor fick uppleva en nyårsafton:

”Vi skulle köra till en restaurang där vi hade bokat bord. Det spelade ingen roll att hastighetsbegränsningen var 100, han körde ändå i 145 km/h för ”vi skulle ju bli sena annars”. Mina knogar var vita av hur hårt jag höll i sätet när han kastade sig fram och tillbaka mellan filerna. Det var en av många gånger han struntat i regler och säkerhet”.

Brittani Louise Taylor ångrar trots det hon varit med om inte relationen med sitt sociopatiska ex – hon fick trots allt ett underbart barn med honom. Och idag jobbar hon med att sprida kunskap om sociopater och skadliga relationer för att försöka hjälpa andra kvinnor att inte göra samma misstag.

Är du i en destruktiv eller skadlig relation? Det finns hjälp att få!

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Unizon kan du hitta en kvinnojour nära dig.

Källa: Health, MåBra   Foto: TT

Läs mer:

Psykopat eller sociopat? Så ser du skillnaden

5 saker som hjälper dig känna igen en sociopat

Pia levde med en psykopat – nu vill hon ge hopp åt andra kvinnor