Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

7 psykologiska knep manipulativa personer använder mot dig

21 aug, 2017 
Att bli manipulerad kan skada din självkänsla för livet. Så här avslöjar du knepen som manipulativa personer, sociopater och psykopater använder för att kontrollera dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Uppdaterad 19/8 2019.

De flesta av oss kommer att stöta på en eller annan psykopat, sociopat eller narcissist någon gång i livet. Något dessa personer (och tyvärr även många andra) ofta har gemensamt är ett behov att kontrollera och manipulera andra. Och den som kommer i den manipulativas väg utan att känna till detta kan ta stor skada.

Här har vi, med hjälp av Thought Catalouge, listat några vanliga knep den manipulativa gärna tar till för att få dig dit hen vill.

1. Påhopp förklädda till skämt

Manipulativa personer älskar elaka skämt på andras bekostnad. De kan säga nästan vad som helst under täckmanteln av ”det var ju ett skämt”. Och tar du inte ”skämtet” väl, utan känner dig arg, sårad eller påhoppad – då blir du anklagad för att inte ha ett sinne för humor. Detta är en vanlig form av verbal misshandel.

Istället för att fokuset hamnar på den manipulativa personens elakhet skjuts den över på din påstådda överkänslighet, ett sätt att flytta över felet till att ligga hos dig.

Annons

Händer detta är det viktigt att du står på dig och förtydligar att du inte accepterar den typen av beteende och elaka skämt. En typisk motreaktion kan då bli att personen fortsätter påstå att du överdriver och är överkänslig – men du ska bara fortsätta att stå på dig och avsluta hellre diskussionen och gå därifrån är att gå djupare in i vem som har rätt och fel, för där kommer en manipulativ person inte att ge sig.

2. Byter ämne för att slippa ansvar

Om en psykopat eller narcissist ställs till svars inför något är en vanlig reaktion från deras sida att försöka avvika från ämnet. Att hitta en anklagelse tillbaka är inte ovanligt. Till exempel kan en pappa som får en kritisk fråga om sin uppfostringstaktik, slå tillbaka med ”men kommer du ihåg den gången du gjorde…”. Och det spelar ingen roll om det personen refererar till hände för tio år sedan eller ens handlar om barnuppfostran – fokuset är genast flyttat.

Annons

Blir du utsatt för detta ämnesbytande, försök att hålla din linje. Byt tillbaka, säg ”Det var inte vad jag pratade om. Nu fokuserar vi på problemet”. Vill personen inte ta diskussionen så är det bättre att avbryta – du kommer bara göra av med onödigt mycket energi på att försöka föra ett konstruktivt samtal med någon som inte är mentalt mogen.

3. Projektion

Den som är manipulativ har ofta svårt att se sitt negativa beteende ur ett utifrånperspektiv. Det gör att hen inte vill ta ansvar för sina egna handlingar utan hellre puttar över ansvaret på exempelvis dig.

Till exempel kan den som hela tiden är otrogen börja anklaga sin partner för att vänstra.

Ofta görs detta på ett sätt som är mycket smärtsamt för den som blir anklagad. Det är inte ovanligt att börja känna osäkerhet eller till och med skam för något du inte har gjort.

Det enda du kan göra i en sådan här situation är att inte känna medkänsla för personen, som ju försöker göra sig själv till offret när hen egentligen är boven. Det är inte ditt fel, du har inget att skämmas för över huvudtaget. Mår du dåligt har den manipulativa vunnit.

Annons

4. Gaslighting

Gaslighting är en av de vanligaste manipulativa taktikerna. Den går ut på att den som manipulerar försöker förvränga information för att få dig att tvivla på dig själv och dina egna känslor.

”Det där hände aldrig”, ”Du har missuppfattat det” eller ”Är du galen?”, är vanliga saker som den manipulativa personen kan säga.

Den här taktiken är farlig eftersom den kan påverka din verklighetsuppfattning, du kanske börjar tänka ”Kan jag lita på mig själv? Har den här personen rätt?”. Den manipulativa kommer förstås försöka övertala dig om att du har fel och att hen har rätt.

Ett knep för att överleva gaslighting är att skriva ner din version av vad som har hänt, eller att berätta det för någon utomstående, för att ge din version en stabil bas och för att kunna återkomma till det när osäkerheten infinner sig.

Läs också: Yrsa om svåra uppväxten: ”Min mamma var psykopat”

Hur känner man igen en narcissist?

5. De testar gränserna

Offer för misshandel i relationer kan ofta berätta om hur misshandeln gradvis blivit värre. Det beror på att psykopater, narcissister och sociopater är experter på att testa gränserna. Och ju fler gränser de kan överträda utan konsekvenser desto värre kommer överträdelserna att bli.

Annons

Det är vanligt att den som manipulerar åter ”håvar in” sitt offer igen genom kärleksförklaringar och falsk ånger och tomma löften om förändring.

Det bästa du kan göra när dina gränser passeras är att stå fast vi dem, visa på konsekvenser och gör det i ett tidigt skede. Sök hjälp både hos nära och kära och professionell sådan.

6. Skiften mellan kärleksbombning och nedvärdering

Er relation – oavsett om det är kärlek eller vänskap – kan börja med att personen höjer dig till skyarna och kommer med romantiska eller fina gester och verkligen BRYR sig om dig. Men bara tills du också börjar investera i relationen och du är fast i förhållandet. Då vänder det, och det som nyss var så underbart med dig är plötsligt jobbigt och dumt.

En varningsklocka är om din partner talar nedlåtande och aggressivt om sina ex – det kan vara ett tecken på att hen snart kommer prata så om dig också.

Om du känner att ditt nya relationsintresse ”kärleksbombar” dig kan det vara bra att hålla fötterna på jorden och försöka att inte gå för fort fram.

Annons

7. Kontrollbehov

Något som är vanligt om du är i en relation med en psykopat är att personen gör allt för att kontrollera dig. Hen kanske förbjuder dig från att gå på aw med kollegorna, eller åtminstone vill veta var du befinner dig hela tiden. Hen kan vilja ha full insyn i din ekonomi och vilka människor du träffar. Men det som kanske är viktigast för kontrollen är att hen vill kunna leka med dina känslor.

Detta görs ofta genom att personen startar bråk och gräl över ingenting, eller kommer med anklagelser så att du hela tiden måste försvara dig. Det blir ett ständigt skifte mellan den manipulativas påhittade jag och hens riktiga jag. Allt för att hålla dig på tårna och ur balans.

Ju mer makt personen har över dina känslor, desto större är risken att du slutar lita på dig själv, slutar tro att den emotionella misshandeln ens är riktig.

Men det är den. Du måste våga lita på din magkänsla och ta hjälp från utomstående – vänner eller professionell hjälp. Det kan vara svårt att inse, men det bästa är ofta att lämna en manipulativ person bakom sig. Ofta blir det tydligare efteråt.

Foto: IBL  Källa: Thought Catalouge

Läs mer:

Pia blev kär i en psykopat: ”Glad jag överlevde”

Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

8 skrämmande tecken på att du dejtar en psykopat 

Är du en psykopat? Här har du svaret! 

16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

Annons