Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Psykopat, narcissist eller sociopat? Här är de viktiga skillnaderna

29 maj, 2019 
AvErika Garmelius
kvinna som haft sönder spegel och tittar i skärvorna
De olika karaktärsdragen för personlighetsstörningarna psykopater, sociopater och narcissister kan i vissa fall vara svåra att skilja på. Här förklarar vi vad personlighetsstörningarna betyder och vad som skiljer dem åt.
Annons
5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

Det finns en mängd olika deckare som handlar om psykopater, både fiktiva och de som är baserade på verkliga händelser och personer. Vi blir lika fascinerade varje gång, kanske för att det är svårt att förstå och känna igen sig i de olika dragen som människor med dessa personlighetsstörningar har.

De är heller inte alltid lätt att skilja på de olika personlighetsstörningarna psykopat, narcissist och sociopat. Här reder vi ut skillnaderna – och vad varje har för olika kännetecken.

Vad kännetecknar en psykopat?

Det är cirka tre procent av männen och mindre än en procent av kvinnorna som har psykopatiska personlighetsdrag men bland personer som döms till fängelse är dock andelen över 50 procent. De uppfattas ofta som kalla och hänsynslösa. Psykopati är en fysiologisk defekt som innebär att det finns en underutveckling i den del av hjärnan som ansvarar just för impulskontroll och känslor.

Karaktärsdrag hos en psykopat

 • Impulsiv och har dålig självkontroll.
 • Lögnaktig och manipulativ.
 • Ytligt charmig.
 • Saknar skuldkänslor och empati.
 • Tar inte ansvar för sina handlingar.
 • Personen har storhetsvansinne.

Personen har en störd självbild och ser sig själv som stark och överlägsen. Man anser sig själv ha rätten att utnyttja andra. Trots detta kan psykopater uppfattas som charmiga och kan genom att manipulera, få andra människors förtroende. Psykopater kan inte bilda känslomässiga band men är ofta välutbildade.

Annons

MåBra har tidigare intervjuat Pia, som blev kär i en psykopat, läs hennes historia här.

En känd psykopat är Ted Bundy som var USAs värsta seriemördare. Filmen ”Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile” kom ut på Netflix detta år som handlar om hans liv.

Ted Bundy var en av USAs västa seriemördare.
Ted Bundy var en av USA:s värsta seriemördare.

Vad kännetecknar en narcissist?

Narcissister uppfattar sig själva ofta som storartade och framgångsrika. Denna upphöjda självbild gör att de har väldigt svårt att ta emot kritik och har en bristande inlevelseförmåga. Då de ofta inte kan få de höga tankarna som de har av sig själva bekräftade av andra, kan en narcissist ofta leva i ensamhet vilket i sin tur kan leda till depression. Detta är även en vanlig anledning till att personen söker hjälp.

Annons

Misstänker du att en person nära dig är narcissist? Här är några varningssignaler!

Karaktärsdrag hos en narcissist

 • De sätter sina känslor framför andras behov.
 • De antar att alla avgudar dem.
 • De vill stärka sina egna egon genom att sänka andra.
 • De ger ett bra första intryck, som sedan förändras till det sämre.
 • De framhäver en bild av överlägsenhet.
 • De betonar att de vet allt om allt.

Narkissos/Narcissus var inom grekisk mytologi en vacker yngling som förälskade sig i sin egna spegelbild och det är därifrån som själva begreppet narcissism kommer ifrån.

Termen narcissism kommer från Narcissus.
Termen narcissism kommer från Narcissus.

Vad kännetecknar en sociopat?

Forskare tror att det är miljöfaktorer som gör att en person blir sociopat. Det kan exempelvis vara så att personen har växt upp i ett fysiskt eller psykiskt missbruk. Det finns en del likheter mellan en sociopat och psykopat då de tillhör samma diagnos som kallas dyssocial personlighetsstörning. De båda typerna kan många gånger visa en likgiltighet för andra människors säkerhet och kan även utgöra en risk för samhället. Här kan du läsa om fler skillnader mellan sociopaten och psykopaten.

Annons

Karaktärsdrag hos en sociopat

Enligt den amerikanske psykologen dr. John Grohl är det dessa tecken som kännetecknar en sociopat.

 • Impulsiva och oberäkneliga.
 • Har svårt att knyta an till andra människor.
 • Har svårt att behålla ett jobb.
 • Har ingen familj.
 • Blir lätt upprörd och arg, vilket kan resultera i våldsamma utbrott.

Sociopater kan uppfattas som allmänt oregelbundna eller störda och om de begår brott är de oftast mer slumpmässiga och spontana än planerade. På grund av dess oregelbundna beteende är det lättare att identifiera sociopater än psykopater.

Sociopaternas relationer är ofta begränsade men de kan knyta an till en viss individ eller grupp men då tar de fortfarande inte hänsyn till regler i allmänhet. En annan skillnad på sociopater och psykopater är att sociopater ofta lever på samhället gränser och har ofta svårt att stanna länge på samma ställe.

Den kända filmen ”American Psycho” är baserad på romanen som bär samma namn. Där spelar Christian Bale den framgångsrika aktiemäklaren Patric Baterman men som ingen vet, också är en seriemördare. Patric Baterman har många karaktärsdrag som finns hos en sociopat.

 Patric Baterman i "American Psycho" har många karaktärsdrag som finns hos en sociopat.
Patric Baterman i ”American Psycho” har många karaktärsdrag som finns hos en sociopat.

Foto: TT

Källa: Illustrerad vetenskap, Psykologiguiden narcissism, Psykologiguiden psykopati

Läs mer:

Kvinnlig psykopat: Så känner du igen en

Vilken färg har din personlighet- röd, gul, grön eller blå

5 saker du aldrig ska säga till en narcissist

Tecken på att din partner är en vardagspsykopat

6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin
Annons