Annons

Annons

4 saker dina rapar vill säga dig

Att rapa ses ofta ocharmigt och otrevligt, men det kan säga en del om din livsstil. Här är några ögonöppnare.

Där sitter du och stormtrivs på er första dejt. Allt går perfekt – tills plötsligt paniken börjar stiga i takt med luften i strupen. Och sen är rapen ett faktum. Det enda pinsammare är kanske när den kommer från andra änden.

Annons

Men att rapa är HELT naturligt och sker när vi svalt luft – ofta i samband med att vi äter – som behöver komma upp igen. Vi rapar när muskeln kring matstrupen slappnar av och släpper ut luften. Det är mycket sällan något farligt. Däremot kan det tyda på att något annat behövs uppmärksammas i kroppen.

Här har vi med hjälp av Prevention listat fyra saker dina rapar kan försöka säga dig.

 

1. Du kastar i dig maten

Om du äter fort, som när du är stressad, eller bara obetänksamt framför tv:n, så ökar risken att du får i dig mer luft när du sväljer. Och det är den absolut vanligaste orsaken till rapningar. En annan bra anledning att ta det lite lugnare vid måltiden är att du ofta äter mer när du äter snabbt då du inte hinner känna mättnaden i tid. Det gör att du får i dig fler kalorier och går upp i vikt.

Du kan också rapa mer av att tugga tuggummi och suga på hårda karameller. Eller: Ät långsamt och gå ner i vikt

2. Du är förkyld

Förkylning eller annan sjukdom som sätter sig på luftgångarna och bihålorna är en bidragande orsak till ökade rapningar. När näsan är täppt tenderar vi att andas genom munnen istället, och då ökar risken att svälja luft. Så om det är pollensäsong eller influensaperiod – tänk på att ta hand om dig och äta lugnare än vanligt. Så här kan du slippa förkylningar i vinter!

3. Du dricker läsk

Läsk och andra kolsyrade drycker kan öka mängden rapar. Rejält. Drycken bär med sig luft som sedan frigörs i magsäcken – vilket gör att dessa rapar är både mer högljudda och illaluktande än de vanliga magstrupsraparna.

4. Du har sura uppstötningar

Om du när du rapar också känner illamående eller halsbränna, eller om du får sura uppstötningar när du rapar, kan det bero på att du har magsaftsreflux. Några tips då är att inte ligga ner tre timmar efter att du ätit, äta mindre måltider, lägga dig med en tom mage och att undvika koffein, citrus och stark mat.

 

Vissa människor sväljer också mer luft när de är stressade, röker eller har tandprotes. Du rapar också oftare om du har inflammation i magsäcken, så kallad gastrit.

Källa Prevention, 1177 Vårdguiden

Platt, mätt och lugn – bästa knepen för en nöjd mage

Platt mage

Få plattare mage med MåBra:s kost- och träningstips.

Läs också: Bästa knepen för en nöjd mage

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…