Annons

Annons

4 mättande grönsaker som kan ersätta snabba kolhydrater

Sugen på att skära ner på pasta, ris och vitt bröd? Här är de gröna alternativen som mättar magen, är nyttiga och smakar gott.


De flesta vet att grönsaker är bra för hälsan, men ibland glöms de bort till förmån för mättande pasta, ris eller bröd. Tyvärr är det inte heller så enkelt att en vanlig sallad kan ersätta pastan utan att magen börjar ropa efter mat en kort stund senare.

Annons

Läs också: Forskare: Därför ska du INTE undvika kolhydrater

Men ifall du vill minska på ditt intag av snabba kolhydraterna finns det flera smakrika alternativ i växtriket som inte tvingar dig att ge upp mättnadskänslan. Därför listar vi här, med inspiration från Women’s Health, fyra grönsaker som dietisterna tillagar för att mätta magen.

1. Kronärtskocka

Fibrer är en viktig komponent för att du ska känna dig mätt. Kronärtskockan är en av grönsakerna som innehåller mest fibrer, till och med dubbelt så mycket som broccoli. Dessutom är den kalorifattig och rik på både kalium och inulin, något som är bra för blodtrycket och tarmfloran.

2. Stärkelserika rotfrukter

Rotfrukter som palsternacka och potatis är mättande, gott och nyttigt så länge du inte friterar dem. Kokt, kall och oskalad potatis innehåller dessutom resistent stärkelse. Resistent stärkelse bryts inte ner av kroppen på samma sätt som andra kolhydrater, utan bidrar istället till produktion av nyttiga fettsyror och till ett stabilare blodsocker.

Läs också: Nyttiga rotfrukter för alla smaker – 10 recept

3. Fänkål

Fänkålen är rik på fibrer som gör dig mätt oavsett om du äter helveganskt eller om du väljer bort kolhydraterna när du äter kött och fisk. Dessutom kan grönsaken tillagas på flera olika sätt eller ätas som den är.

4. Rödbeta

Även om rödbetan inte är lika rik på fibrer som de tidigare grönsakerna så är den mättande grönsaken ett bra tillägg till måltiden. Den är rik på vatten och smak och har en mängd hälsoboostande fördelar tack vare sina vitaminer och antioxidanter.

Foto: Shutterstock

 

Lista: Maten som mättar bäst per kalori

5:2 mat

Läs också: Lista: Maten som mättar bäst per kalori

 

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!   

Läs mer på www.naturdiet.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…