Annons

Annons

20/20-metoden – så fungerar den nya trenddieten

Den har gjort succé i USA, men vad tycker egentligen MåBra:s viktcoach Marie Tegnér om 20/20-dieten?

Marie Tegnér, viktcoach och bloggare på MåBra, spanar in den senaste diettrenden från USA, 20/20-metoden:

Vad går metoden ut på?
Välkände tv-psykologen Phil McGraw ligger bakom den här 30-dagarsmetoden som bygger på näringsforskning. Dieten är baserad på 20 livsmedel som, genom att ge en ökad mättnad eller förbränning, ska leda till en effektiv viktminskning.

Annons

Metoden består av tre faser där du börjar med en fem dagars introduktion till livsmedlen. Där äter du fyra mål om dagen: frukost, lunch, middag och ett mellanmål. Alla livsmedel kommer då från 20/20-listan.

Gilla MåBra på Facebook

I fas två äter du från 20/20-listan under ytterligare fem dagar, men kan nu lägga till ännu fler livsmedel (se nedan). Du kan även unna dig snacks, fika eller något annat gott vid ett eller två tillfällen i veckan, dock max 100 kcal per gång.

Du avslutar med fas tre, som pågår under 20 dagar. Där fortsätter du med att välja minst två produkter från listan till varje måltid. Listan utökas nu med ytterligare alternativ.

Tanken är att dessa livsmedel ska bli en naturlig del i ditt ätande för all framtid. Framför allt handlar det om att äta mättande, näringsrik mat och undvika onödigt socker, vitt mjöl, rött kött och för mycket mejeriprodukter.

I fas ett är det följande livsmedel som gäller:
1. Mandlar
2. Äpplen
3. Kikärter
4. Katrinplommon
5. Gröna blad, exempelvis spenat, romansallad, rucola
6. Linser
7. Jordnötssmör
8. Pistaschnötter
9. Russin
10. Yoghurt
11. Ägg
12. Torsk
13. Råg, exempelvis hårt bröd
14. Tofu
15. Vassle (mjölkprotein)
16. Kokosnötsolja
17. Grönt te
18. Senap
19. Valnötter
20. Olivolja

I fas två kan du även lägga till:
Kycklingbröst
Svarta bönor
Tonfisk i vatten
Morötter
Tomater
Svamp
Blåbär
Apelsiner
Vindruvor
Havre
Råris
Avokado

Fas tre, lägg till:
Lax
Kalkon
Räkor och andra skaldjur
Frukt som mango, ananas och persika
Grönsaker som blomkål, broccoli, squash och lök
Quinoa
Fullkornsprodukter, såsom fullkornspasta, fullkornsbröd

Och vad ska jag låta bli?
Läsk, även lightläsk
Socker
Sötningsmedel som aspartam, xylitol och maltitol
Vitt bröd, pasta och andra produkter gjorda på vitt vetemjöl
Alkohol
Processat kött som bacon, korv och andra charkuterier
Snabbmat
Pommes frites och liknande
Fullfeta mejeriprodukter

Vad är poängen?
Enligt Dr Phil bidrar de 15 första livsmedlen (i fas 1) till en ökad mättnad – och de fem senare till en ökad förbränning. Du kommer således att kunna gå ner i vikt utan att vara hungrig, samtidigt som förbränningen får sig en skjuts i rätt riktning.

Vilka är fördelarna?
Det blir en ganska enkel metod att hålla sig till enbart dessa livsmedel. Det är lätt att hålla reda på vad du ”får” och ”inte får” äta. Och så slipper du räkna kalorier.

Vilka är nackdelarna?
Det behövs tydliga riktlinjer kring vilka mängder du får äta. Annars finns risken att man äter på tok för mycket av goda mandlar, nötter, russin och så vidare. Följden kan bli totalt sett för många kalorier = ingen viktminskning. För den som inte är en van matlagare kan det vara svårt att hitta variation och laga riktiga maträtter med denna hårda begränsning. Recept behövs. Dieten säger heller inget om alla övriga livsmedel som du hittar i butikerna. Varför får du äta vindruvor men inte grapefrukt, till exempel? Det känns lite inkonsekvent.

Maries kommentar:
En diet i mängden skulle jag vilja påstå. Den ”förbjudna listan” är klassisk och innehåller exakt samma livsmedel som vi alltid säger att man ska begränsa. Den här dieten funkar säkert kortsiktigt, eftersom det alltid är spännande att testa något nytt och enkelt – men du lär dig inte så mycket om varför du äter fel eller för mycket. Den biten är också viktig när det kommer till viktminskning. Det troliga är att du går tillbaka till dina gamla vanor rätt snabbt och då är du snart tillbaka på din ursprungliga vikt.

Källor: www.drphil.com, womenshealthmag.com

Räkna ut ditt kaloribehov
Kvinna
Man
* kg
Minsta möjliga vikt: 45 kilo
* år
Minsta möjliga ålder: 18 år
* cm
*
Beräkna
Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vill du gå ner i vikt? Om du minskar intaget med 500 kcal till kcal/dag kan du gå ner 0,5 kilo per vecka.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com
Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com
Ditt dagliga kaloribehov är: kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vi rekommenderar inte att du försöker reducera ditt kaloriintag, ditt energibehov är lågt och du bör inte dra ytterligare utan att konsultera en läkare först. Vid ett intag lägre än 1500 kcal är det svårt att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver utan att komplettera med tillskott.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…