Annons

Annons

10 sätt att bli av med dina semesterkilon

Dags att gå ner extrakilona efter semestern?

Många släpper på sina sunda vanor under semestern och i augusti är det inte ovanligt att vågen visar några kilo plus. Så här gör du för att enkelt komma i form igen!

Har utsvävningarna under semestern satt sig runt midjan? För många sitter kläderna lite tajtare när semestern börjar lida mot sitt slut, men de goda nyheterna är att de kilon vi går upp under sommaren brukar vara ganska lätta att bli av med igen.

Annons

– De lägger sig i fettedepåer som är lätta att komma åt. Så länge det bara handlar om ett par kilon kommer de att försvinna på några veckor när du återgått till vardagen, förklarar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.

Nu gäller det alltså att komma tillbaka till dina sunda vardagsvanor, så att kroppen förstår att det är slut på frosseriet och på lata dagar i solstolen. Här är 10 tips som hjälper dig på vägen!

 

1. Släng ut skräpmaten
Fyll kylen och skafferiet med färska frukter, bär och grönsaker, magert protein, nyttiga fetter och långsamma kolhydrater. Ha inte en massa sötsaker och flottiga snacks hemma som frestar dig.

2. Planera din vecka
Under semestern tar vi ofta dagen som den kommer, men nu gäller det att börja planera igen. Lägg upp en plan för hur du ska äta under veckan, använd gärna MåBra:s sunda veckomeny som hjälpmedel. I vår stora receptdatabas hittar du också fler än 3 500 smala, kaloriberäknade recept.

Läs mer: Det sunda sättet att gå ner i vikt – utan att banta

3. Ät nyttiga mellanmål
Två kulor gräddglass fungerar inte längre som mellanmål. Ladda istället upp med mättande men nyttiga minimål i form av exempelvis osötad kvarg med bär och frön, knäckebröd med keso och kalkon, chiapudding eller grönsaksstavar med yoghurtdipp. Läs även: Nyttiga mellanmål som hjälper dig att gå ner i vikt.

4. Promenera mera
Skaffa en aktivitetsmätare – antingen en stegräknare, ett aktivitetsarmband eller en app till mobilen – och börja hålla koll på dina steg. Sätt som mål att komma upp i minst 12 000 steg om dagen och gå gärna med i MåBra:s 12 000-stegsutmaning!

5. Stå emot suget
Om du ätit mer onyttigt under sommaren så har kroppen hunnit vänja sig vid – och bli sugen på – dessa godsaker. När du nu tar bort dem igen kommer sötsuget som ett brev på posten. Försök att härda ut och stävja suget med till exempel frukter och bär, några rostade nötter, ett gott te eller ett sockerfritt tuggummi. Det tar inte lång tid innan suget ger med sig och kroppen ställer om sig igen.

Läs mer: Ämnet som minskar ditt sötsug

6. Dra ner på alkoholen
På semestern blir det lätt ett par glas vin eller en kall öl var och varannan dag. Håll dig till vatten med lite citron i under veckodagarna och spara alkoholen till helgerna.

7. Var aktiv på kvällarna
Vi har fortfarande ljumma och ljusa kvällar i augusti, så gå inte in i höstläge ännu. Utnyttja de varma kvällarna till att promenera, cykla, simma, spela badminton och andra fysiska aktiviteter. Läs om hur mycket du förbränner med olika typer av aktiviteter i vår motionstabell.

Läs mer: Drycken som minskar risken för övervikt

8. Testa periodisk fasta
För att verkligen få fart på förbränningen, testa 5:2-dieten där du under 2 dagar i veckan äter 500 kalorier. De övriga av veckans dagar äter du som vanligt. Ett perfekt sätt att kicka igång viktminskningen, särskilt för dig som har svårt att gå ner i vikt. Läs mer om 5:2-dieten.

Läs mer: Så ska du tänka för att gå ner i vikt

9. Öka ditt fiberintag
Kostfibrer gör att du blir mättare och maten tar längre tid att smälta, vilket också bidrar till att blodsockerkurvan stegras långsammare – till skillnad från när du äter vitt mjöl och raffinerat socker, vilket kroppen gärna lagrar som fett. En studie har visat att om du äter minst 30 gram kostfibrer om dagen går du ner i vikt utan att behöva ändra dina matvanor i övrigt. Fiberrika livsmedel är till exempel bönor, linser, grönsaker, bär, havre och fullkornsprodukter.

Läs mer: Jordnötter minskar ditt sötsug

10. Träna styrka
Styrketräning bygger muskler, vilket ökar din grundförbränning och gör att du bränner fler kalorier, dygnet runt. Dessutom får du en fastare och starkare kropp. Du hittar mängder av smarta hemmaövningar i vår träningsprofil Leila Söderholms blogg.

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Köp Marie Tegnérs 5:2-bok till specialpris!

Skynda dig att köpa Marie Tegnérs populära 5:2-bok innan den säljer slut igen!
Första upplagan av MåBra-viktcoachen Marie Tegnérs succébok ”5:2 för kvinnor” sålde slut – men nu har vi den åter i lager! Som MåBra-läsare får du den till ett extra bra pris.
Läs mer: Köp Marie Tegnérs 5:2-bok till specialpris!

Ät mer ovanlig mat – då går du ner i vikt!

Ga-ner-i-vikt-rasa-i-vikt-bli-smalare-viktminskning

Skippa dieten! Ät istället ny, spännande mat som du aldrig hört talas om – om du vill tappa dina överflödskilon.
Läs mer: Ät mer ovanlig mat – då går du ner i vikt!

Viktcoachen: Nej, du blir inte tjock av potatis!

Njut av färskpotatisen med gott samvete!

Potatis – fettbildande eller bra smalmat? Så här resonerar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.
Läs mer: Nej, du blir inte tjock av potatis

Så kan jordgubbar hjälpa dig att gå ner i vikt

En extra bonus: jordgubbar innehåller massor av nyttigt C-vitamin!

Som om du behövde ytterligare en anledning att äta jordgubbar – nu menar forskare att bären kan hjälpa dig att tappa kilon.
Läs mer: Så kan jordgubbar hjälpa dig att gå ner i vikt

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…