Viktexperten: Gå ner i vikt med probiotika

Gå ner i vikt med probiotika

Din tarmflora kan sägas vara din kropps största ”organ” Du har den i mun, magsäck, tunn- och tjocktarm, och den väger sammanlagt 2–3 kilo. Den består av ett väldigt stort antal bakteriestammar, och dess sammansättning är avgörande för hur din mage mår.

Ett exempel är salmonella: Har du en tarmflora som är ur balans blir du sjuk om du blir infekterad, men en bra tarmflora ser till att ta kål på salmonellabakterierna istället.

En bra tarmflora är också lika med ett bra immunförsvar, och nu tror man även att ett tillskott av rätt bakterier kan hjälpa personer med irriterad tarm eller IBS.

Det senaste i tarmfloreforskning är att hitta sambandet mellan magbakterier och viktminskning.

Håller övervikt och förkylning borta

Näringsfysiologen Fredrik Paulún är övertygad om att i alla fall 99 procent av världens befolkning skulle gynnas av att ta ett dagligt tillskott av probiotika.

”Vår ursprungliga föda kryllade av bakterier som sedan gick ned i mag-tarmkanalen och koloniserade den … Det är först i modern tid som industriell hantering av maten och supereffektiv lagring och tillagning av den har eliminerat bakterierna”, skriver han i boken ”50 genvägar till fettförbränning”.

Själv har han ätit probiotika i över fem år och under tiden aldrig varit förkyld ELLER gått upp i vikt.

Så hur kan bakterier hjälpa en att hålla vikten?

Vissa bakterier i tarmfloran kan hämma upptagningen av fett, vissa har hög energiförbrukning och tar av din näring i tarmen. Och en del goda bakteriestammar hämmar tillväxten av onda bakterier som kan tillverka gifter, som i sin tur gör tarm och andra delar av kroppen inflammerade. Inflammationer i kroppen gör att den lättare lagrar fett.

Det finns också bakterier som verkar kunna producera CLA – en omättad fettsyra som även kallas Omega 6. CLA kan öka både fettförbränning och muskelmassa.

Vilket resultat du får av probiotika beror dock mycket på hur din tarmflora såg ut innan.

Gick ner i vikt med probiotika

I en forskningsstudie testade man att ge gravida kvinnor tillskott av probiotika fyra veckor innan beräknad förlossning, och fram till sex månader efteråt. Resultatet visade dels att kvinnorna hade lättre att gå ner i vikt efter förlossningen, och dels att de löpte mindre risk att drabbas av graviditetsdiabetes. I samband med detta minskade också risken att föda för stora barn, eftersom insulinet i mammans kropp hållits på en sund nivå. Barn som föds väldigt stora löper större risk för övervikt senare i livet.

Forskning visar även att barn med störd tarmflora har större sannolikhet för viktproblem senare.

Eftersom det är svårt att veta exakt vilka bakterier man själv behöver mer av rekommenderar Paulún att börja med kommersiellt tillgängliga tillskott som är inriktade på viktminskning.

Källa: ”50 genvägar till fettförbränning” av Fredrik Paulún, Fettförbränning.se Foto: Thinkstock

Läs mer:

4 myter om probiotika alla borde känna till

Fettbrännardieten – minska 5 kilo på två veckor

Viktexperten: Därför ska du sova dig i form

Bli friskare och piggare med probiotika

Yoghurt är en naturlig källa till probiotika.

Läs också: Bli friskare och piggare med probiotika

Utvald läsning