BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Vägen till plattare mage: 7 myter om ditt bukfett

09 jun, 2016 
"Sanningarna" om våra kärlekshandtag och bilringar är lika varierande som många. Här avlivar MåBra några seglivade magmyter en gång för alla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Amerikanska hälsosajten webmd.com har listat några vanliga myter kring magfettet. Har du koll på situps, alkohol och transfetter? Kolla myterna nedan och se vad som stämmer och inte!

1. Magfett är sämre för hälsan än fett på andra delar av kroppen – SANT!

Jo det stämmer. Fettansamlingar på magen har större hälsorisker än fett kring lår och midja. Magfett är starkt sammankopplat med hälsoproblem som hjärt- kärlsjukdom, stroke och diabetes typ 2.

Du var vara extra försiktig om många i din släkt har haft den typen av hälsoproblem. Dålig livsstil kan dock innebära lika stor hälsorisk som generna.

2. Fet mat är största anledningen till bukfetma – FALSKT!

Kost med mycket fett gör knappast saken bättre, men mängden kalorier påverkar din vikt – oavsett om de kommer från smör eller pasta.

Livsstil, diet, gener och ålder är de huvudsakliga faktorerna bakom midjemåttet. Mindre portioner och färre kalorier ger automatiskt en vikt- och fettreducering.

Annons

3. Kalorier från alkohol är sämre för midjemåttet än andra drycker – SANT!

Ett glas vin eller en öl innehåller mer kalorier än du tror, och ger lite mättnad i förhållande till energimängd. Du dricker helt enkelt mer än om du ätit samma kalorimängd i form av fast föda.

Detta i samband med att levern bränner alkohol istället för fett när du dricker gör att bukfetma i form av den välkända ölmagen snabbt infinner sig. Alkohol har dessutom förmågan att göra dig hungrig utan att kroppen egentligen behöver energi-påfyllning.

4. Sit-ups bränner bort magfettet  – FALSKT!

Magövningar stärker muskulaturen i området och ökar fettförbränningen, men det bränner inte enbart magfett. Det går helt enkelt inte att punktträna bort fettet, den ökade förbränningen gagnar istället hela din kropp!

Träning som löpning, simning och raska promenader är ett effektivare sätt att öka sin förbränning på.

5. Fiberrik mat gör magen mindre – SANT!

Annons

Processad mat av typen pasta, ris eller vitt bröd kan påverka vikten negativt. Väljer du istället fullkornsprodukter kan du få motsatt effekt. En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visade att en kalorikontrollerad diet med mycket fullkornsprodukter var ett effektiv sätt för att minska just midjemåttet hos överviktiga.

6. Transfetter gör magen tjockare än andra fett-typer – SANT!

Forskare vid Wake Forest University har gjort en märklig upptäckt. Transfetter har förmågan att öka bukfettet samtidigt som det påverkar fettförbränningen på andra delar av kroppen. Mängden fett kan vara intakt, men transfettet gör att det samlas enbart på magen.

Fett av den här typen finns i margarin, kakor, kex och färdigproducerad mat.

7. Magfett är svårast att bli av med – FALSKT!

När du går ner i vikt gör du det med hela kroppen. Hade du mycket överflödskilon kring just magen är det också där du snabbast ser resultatet. Bästa sättet att minska bukomfånget är att äta hälsosamt och träna regelbundet.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons