Därför går du upp i vikt – trots att du tränar

11 jun, 2020 
Går upp i vikt trots träning
Du tränar mer än du brukar och tycker att det borde ge resultat på vågen också … Men inte! Här är fem vanliga anledningar till att man går upp i vikt, fast man önskar att det gick åt andra hållet.
Annons

Att träna är jättebra för så mycket annat än att gå ner i vikt – det gör dig piggare, gladare, starkare, du får mer ork, kan sova bättre … Men för den som kämpar med att gå ner i vikt, och träningen är en del av resan, kan det kännas tungt när det inte händer något. Eller om man till och med går upp i vikt.

För att ha det sagt – vågen är inte det enda eller ens bästa sättet att mäta framgångar. När vi tränar händer det oftast saker med kroppen som inte behöver synas på vågen. Ta gärna sikte på andra mål!

Men för att gå ner i vikt är det också i första hand kosten du behöver få kläm på. Det spelar ingen roll hur mycket du tränar om du inte äter bra också. Här är några anledningar till att man går upp i vikt trots att man tränar.

Du äter mer energi än du gör av med

Vill du bygga muskler så är det viktigt att äta ordentligt av bra hälsosam mat, det är det också för att må bra och orka med vardagen. Så att äta för lite är inte ett bra alternativ. Men när vi tränar är det också lätt att vi blir både hungrigare och att vi överskattar hur mycket vi behöver äta.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Ofta behöver vi inte lägga till mer mat bara för att vi börjar träna, men det beror förstås helt på från person till person. Se över vad du äter och se till att du får i dig bra näring från fullkorn, grönsaker, frukt, protein, bra fetter och långsamma kolhydrater.

Du får för lite återhämtning

Stress är en riktigt viktig faktor att ta hänsyn till när det gäller viktminskning. Om vi stressar utan att återhämta oss kommer stresshormoner åka runt i kroppen och göra det svårt att tappa kilon – hur mycket vi än tränar och och hur bra vi än äter.

Hård träning i sig är också en slags stress för kroppen och det gäller att ge sig själv tid för återuppbyggnad, alltså vila. Lika bra som du är att få till träningspassen – lika bra bör du vara på att planera in återhämtning. Det gäller också att sova bra, det är då kroppen laddar om.

Du har för höga förväntningar

Att bygga muskler är en process, det kan hända att du minskar i omfång men väger precis lika mycket, eller mer, när det händer. När du ökar i muskelmassa ökar förbränningen, och det är en bra sak. Var inte rädd för att styrketräna. Att gå ner i vikt hållbart och hälsosamt tar tid, och kräver tålamod. Försök ha det och känn efter om inte kläderna börjar sitta lite lösare istället?

Annons

Du överskattar din träning

All träning är som bekant bra träning men om det är viktminskning som är i fokus så handlar det om att göra av med mer energi än man stoppar i sig. Vad man äter spelar förstås stor roll här. Men också vad man tränar. Ofta handlar det om att träna länge eller träna hårt för att få resultat.

Om du tränar utan att bli trött eller ta i ordentligt så kan det ha med saken att göra. Kombinera gärna styrketräning med konditionspass.

Du missar vardagsmotionen

Om man bara rör på sig precis när man tränar så kan det fortfarande vara så att man rör sig för lite. Vardagsmotionen, att röra på sig ofta och regelbundet, är också viktigt för att det ska hända saker i kroppen. Promenera, cykla, spring i trappor, ta rörelsepauser och välj bort bilen så ofta du kan.

Foto: TT

LÄS MER:

Stress på jobbet gör att kvinnor går upp i vikt

6 livsmedel som leder till att du går upp i vikt

8 gånger du går upp i vikt av dina hormorner

Annons