Tidig DASH-kost minskar risk för övervikt

En amerikansk studie visar att ungdomar som ätit en kost med mycket frukt, magra mjölkprodukter och fullkorn gick upp mindre i vikt och hade lägre BMI vid 19 års ålder än ungdomar som inte ätit den typen av mat.

I USA benämns kosthållningen DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ett index som baseras på en kost utvecklad för att minska risken för högt blodtryck hos vuxna. 

– Det finns få tidigare studier där man utvärderat hur olika kostmönster påverkar vikten hos barn och tonåringar. Den här studien visar att barn som i hög grad åt enligt Livsmedelsverkets råd, det vill säga mycket frukt, fullkornsprodukter och magra mjölkprodukter, hade lägre risk att gå upp i vikt under tonåren.

Även om både förekomst av övervikt och kostmönster skiljer sig åt mellan USA och Sverige kan studiens slutsatser vara relevanta även för svenska barn och ungdomar, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Den grupp som åt mest enligt DASH åt mindre grönt, fullkorn och magra mejeriprodukter än vad som rekommenderas av amerikanska myndigheter. Intaget av tillsatt socker var också högre.

Källa: Livsmedelsverket

Av: Jennie Sandberg

Bild: Thinkstock

Utvald läsning