BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Steg för steg: Så blir du kvitt ditt känsloätande

12 dec, 2016 
Påverkar dina känslor vad du äter?
Stress och andra negativa känslor kan få dig att äta mer än du behöver. Här får du hjälp att ta dig ur beteendet med tre enkla steg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Stress är en vanlig orsak till övervikt. Här får du verktygen som hjälper dig att undvika stressätande – för genom att ta kontroll över känslorna kan du sluta överäta och i stället tappa kilon. Här är metoden som hjälper!

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

1. Bli medveten

Börja med att försöka identifiera känslorna som leder till ditt ätande – framför allt återkommande negativa känslor. När och varför dyker de här känslorna upp? Försök hitta ett mönster. Det är inte alltid lätt, men nyttigt.

Exempel:

 • Jag blir stressad över kraven att vara perfekt.
 • Jag känner mig otillräcklig när min familj inte uppskattar det jag gör hemma.
 • Jag blir stressad av alla måsten i min omgivning.
 • Jag har alltid bråttom någonstans, det känns som att tiden inte räcker till.

2. Stärk din självkänsla

Ett andra steg är att lyssna till dina egna behov. Försök att inte ha så höga krav på dig själv – du förtjänar att känna dig tillräcklig. Du kan inte alltid vara alla andra till lags, utan tänk efter vad som känns bra för dig. Hur vill du leva och vad behöver du göra för att minska dina återkommande negativa känslor?

Exempel:

 • Bestäm dig för vilka krav och värderingar du ställer upp på. Du kan inte vara perfekt på alla sätt.
 • Vad kan du göra för att känna dig uppskattad hemma? Berätta för familjen hur du känner. Kanske kan ni dela upp ansvaret?
 • Hur kan du minska dina måsten? Är det dina krav som behöver sänkas, eller har din omgivning orimliga förväntningar?
 • Varför är du stressad? Är det något så enkelt som dålig planering? Eller har du för stort ansvar på exempelvis jobbet eller hemma?

3. Sätt gränser

Nu är det dags att bli av med energitjuvarna. Våga säga nej och berätta för andra hur du känner. Försök även bryta dina egna negativa tankebanor.

Annons

Det här kan vara ovant – och kanske till och med lite obehagligt – för dig som inte är van att säga nej. Ha då i åtanke att du förtjänar att må bra. Tänk så här: Vem tillfredsställer jag nu? Mår jag dåligt av det här? Finns det ett bättre sätt att lösa det här på, som gör att jag mår bättre? Är svaret ja är det läge att prata med personen i fråga.

Handlar problemet snarare om dig själv och dina krav ska tankegången vara densamma. Du förtjänar att må bra och duger som du är. Vad kan du göra för att må bättre?

Exempel:

 • Jobba med exempelvis affirmationer, som bygger på att du berättar för dig själv att du duger som du är.
 • Prata med din familj och berätta hur du känner. De uppskattar säkert allt du gör men glömmer att visa det. Ni kanske behöver bli tydligare i er kommunikation?
 • Våga rensa kalendern och bli fri från måsten. Var ärlig mot de personer som är inblandade och berätta att du behöver en paus från exempelvis ett åtagande.
 • Planera eller omfördela. Kan du ta hjälp av någon för att minska stressen? Försök annars noggrant planera dina veckor för att undvika tidsbrist.

Annons