BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Smalare midja och bättre flås - med rödbeta!

05 feb, 2013 
Stark, snabb och smal? Tugga lite rödbeta!
Pang på rödbetan! Den populära pyttipanna-accessoaren är mer än bara middagsmat. Allt fler studier pekar på att rödbetor är en höjdare för både hälsa, vikt och prestationsförmåga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rödbetor är naturligt rika på nitrat, ett ämne som väckt stort intresse bland idrottsutövare och näringsspecialister. Flera studier visar nämligen att nitrat kan kopplas till bättre kondition och viktnedgång.

När vi äter nitratrik mat ökar nivåerna av kväveoxid (NO) i kroppen, som genast ger en rad positiva gensvar. Responsen blir bland annat vidgade blodkärl, förbättrad cirkulation och på sikt även sänkt blodtryck. Egenskaper som tillsammans ger kondition och uthållighet en ordentlig boost!

Viktminskning genom rödbetor

När en brittisk forskargrupp lät cyklister ladda före loppet med rödbetsjuice förbättrades testdeltagarnas sluttid jämfört med tidigare lopp.Och studier utförda på möss har också påvisat ett samband mellan nitrat-rik kost och ökad muskelstyrka.

Fortsatt forskning på människor krävs för att dra fler slutsatser, men kanske var Karl-Alfred inne på rätt spår – eftersom spenat är en annan källa till nitrat.

Annons

Försök på möss har också visat ett samband mellan nitrat och viktnedgång. De feta mössen blev av med sin övervikt genom att dricka vatten med nitrat i. Så några klunkar rödbetsjuice kan vara en god idé för dig som vill tappa några kilon!

Enligt en tidigare publicerad artikel i Läkartidningen har nitrat också en förmåga att påverka glukosomsättningen i kroppen, något som kan ge kroppen ett bättre skydd mot diabetes typ 2.

Rostad rödbetssallad med mangovinägrett  440 kcal/port

Fetarödbetor med skinka 360 kcal/port

Borsjtj – rysk rödbetssoppa 269 kcal/port

Foto: Thinkstock

 

Läs också:

Friskt hjärta & smal midja med DASH-dieten

7 anledningar att äta mer rödbetor

Så kombinerar du maten för maximal näring

 

Annons