Ta kontroll över din hedoniska hunger

23 nov, 2016 
Så kontrollerar du din hunger
Att bli sugen på något sött efter maten är så vanligt att forskaren Michael Lowe myntat ett begrepp för detta. Han kallar det för hedonisk hunger, en så kallad njutningshunger som gör att vi äter av välbehag, långt efter att vi blivit mätta.
Annons
Forskaren Charlotte Erlanson-Albertsson

I Sverige har forskaren Charlotte Erlanson-Albertsson riktat in sig på hunger och aptitreglering. Så här säger hon om den hedoniska hungern:

– Man kan kalla den en själslig hunger. Den är inte beroende av energi, utan har som syfte att göra oss nöjda och glada. Den gör att man längtar efter något gott som ger en snabb tillfredsställelse och snabba kickar.

Förr trodde man att denna typ av sug berodde på att man helt enkelt var hungrig, men det verkar alltså inte stämma. Det finns några enkla och konkreta skillnader mellan vanlig hunger och den hedoniska. Den vanliga hungern uppstår när du inte ätit på längre, du behöver alltså äta något för att få i dig energi – medan hedonisk hunger uppstår trots att du nyss ätit och egentligen är mätt.

Annons

– Den brukar slå till ett par timmar efter att man ätit. Då är man ju egentligen inte hungrig, så det som erbjuds måste vara gott, annars är det inte intressant. Och eftersom magen är ganska full är det något litet vi vill ha, exempelvis en liten kaka eller godisbit. Grönsaker eller frukt med stor volym och mycket vatten får inte plats i magen då, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Vissa livsmedel värre än andra

Enligt Michael Lowe finns det speciella livsmedel som är extra svåra att motstå. Det handlar framför allt om processad mat, ofta med en kombination av fett och socker. Han menar att vår hjärna lättare fastnar för den här typen av mat och att den kan påverka hjärnan så pass mycket att våra mättnadssignaler börjar fungera annorlunda.

Charlotte Erlanson-Albertsson håller med:

– Mat som pizza, godis, choklad och glass kallas för hedonisk mat. Den är god, ger oss snabb energi och frisätter glädjehormoner, dopaminer, vilka får oss att må bra för stunden. Men äter man den här typen av mat varje dag kan man hamna i ett kroniskt tillstånd som gör att man inte kan vara utan den, säger hon.

Annons

En anledning är att allt eftersom hjärnan vänjer sig vid de dopaminkickar som maten ger krävs det allt större doser för att få samma njutning. Både Charlotte Erlanson-Albertsson och Michael Lowe ser den här onda cirkeln som en av förklaringarna till den stora ökningen av övervikt och fetma runt om i världen. Övervikten kallas av forskare för ”hedonic obesity”, hedonisk övervikt.

– Här har vi ett stort problem. Visst finns det de som klarar av att begränsa sig och äta normala mängder, men många har svårt att kontrollera sig, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Så får du kontroll

Ett sätt att få kontroll över maten, menar hon, är att dra ner på antalet måltider per dag. I sin forskning har hon sett att personer som exempelvis hoppar över mellanmålet har lättare att undvika småätande.

– Ju oftare vi äter, desto större sug får vi. Om vi äter mer sällan är det lättare att undvika den hedoniska hungern, det vill säga suget efter en måltid. Jag rekommenderar tre måltider om dagen till deltagarna i mina studier och har sett att det har hjälpt personer att gå ner i vikt och begränsa sitt ätande. Ta en kopp kaffe eller te mellan måltiderna i stället.

Annons

Det finns även andra sätt att ta tillbaka kontrollen, menar hon.

– Kroppen är väldigt anpassningsbar, så det går absolut att bli av med sitt sug. Det gäller bara att få de rätta verktygen.

Läs mer:

10 livsmedel som lurar dig att äta mer än du borde

15 anledningar till att du alltid är hungrig 

Få koll på din ättyp- och tappa kilon!

Annons