Så ska du INTE träna om du vill gå ner i vikt

Gå ner i vikt med rätt träning!

Många tror att det är konditionsträning som gäller när man vill gå ner i vikt, eftersom det är då man bränner mest kalorier, men så är inte fallet.

Lisbeth Wikström-Frisén, som skrivit boken ”Kvinnor och träning”, menar att det är minst lika viktigt att träna styrka.

Det är främst av två anledningar:

1. Konditionsträningen är den träning som bränner mest kalorier under själva passet, vilket är bra – men det gör dig även hungrig. Kroppen vill nämligen kompensera upp den energi du gjort av med, vilket innebär att om du börjar träna och gör av med fler kalorier än vanligt så vill kroppen också få i sig mer kalorier. Men om du då vill gå ner i vikt måste du ju äta mindre – och det är där problemen kommer. Vissa tenderar nämligen att äta för mycket, vilket gör att de istället går upp i vikt, eller i alla fall misslyckas att gå ner. I boken ”Kvinnor och träning” drar författarna slutsatsen att det är svårt att gå ner i vikt med enbart konditionsträning.


2.
Styrketräning är å andra sidan en bra träningsform för dig som vill gå ner i vikt, skriver de i boken. En ökad muskelmassa ger nämligen en ökad förbränning, vilket gör att din kropp bränner lite extra hela tiden. Styrketräningen ger även en ökad efterförbränning, vilket leder till att du gör av med kalorier flera timmar efter ditt pass. Och eftersom du inte bränner lika mer under själva passet, kanske du dessutom slipper den ”akuta” hungern direkt efteråt, men det är naturligtvis individuellt.

En annan viktfälla när det gäller träning är att det finns studier som visar att den som tränar hårt blir mindre aktiv i vardagen, vilket gör att den totala energiförbrukning kanske ändå hamnar på samma nivå som hos en person som inte tränar, men rör sig mycket i vardagen. Om du då unnar dig lite extra för att du varit på gymmet finns en risk att du hamnar på plus när det gäller kaloriintaget…