BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så följer du Dukan Diet på semestern

26 jul, 2011 
Semestern ruckar ofta på både sov- och matvanor. Har du börjar intressera dig för succémetoden Dukan Diet, eller är redan ett troget fan? Här är några handfasta tips från Daily Mail att hålla dig till när frestelsevindarna blåser för hårt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dukan Diet hyllas världen över för sin effektiva och varaktiga viktminskningseffekt. Dieten går kortfattat ut på en kosthållning med mycket protein, lite fett och få kolhydrater. Den delas sedan in i fyra faser, där den sista varar livet ut – med en normal kosthållning som inkluderar en dag i veckan då du enbart äter proteinrik mat.

Vill du veta mer om Dukan Diet – klicka här!

Oavsett om du semestrar på hemmaplan, eller reser utomlands, går det att ”dukanfiera” din kost. Här är några enkla råd som säkrar fortsatt viktminskning – även på bortaplan!

  • Reservera en veckodag där du enbart äter protein
  • Promenera så mycket du kan, minst 25 minuter varje dag
  • Drick minst 2 liter vatten dagligen
  • Hoppa inte över måltider
  • Unna dig godsaker, till exempel en liten portion hårdost, 2 skivor fullkornsbröd, en frukt och ett glas vin varje dag
  • Inkludera 2-4 teskedar fibrer dagligen
  • Njut av två festligare måltider varje vecka – där du äter vad du vill!
  • Bor du på hotell? Börja dagen med en sund frukost, det finns ofta ägg, mager yoghurt och osötade fiberflingor på frukostmenyn.

Ovanstående riktlinjer är både genomförbara och kan sätta guldkant på semestertillvaron. Men planen bygger på att du reserverar en veckodag där du enbart äter protein. Den dagen kompenserar nämligen för allt extra du unnar dig och nollställer därmed den eventuella viktuppgång som de andra dagarna orsakar.

Men att äta enbart proteinrik kost under en hel semesterdag känns kanske inte så lockande. Mannen bakom dieten, Pierre Dukan, har ett bra råd för dessa dagar: Välj de lyxigaste proteinkällorna du kan hitta. Frossa i exklusiva skaldjur eller njut av en riktigt fin köttbit. Och unna dig dessutom lite extra stora portioner. Då känns din diet inte som någon stor uppoffring!

Annons

Kom ihåg, den vanligaste typen av semestermat är alldeles utmärkt att inkludera i Dukan Diet-programmet. Skaldjur, mager fisk, ägg och grillat magert kött finns på de flesta menyerna. Likaså sunda mejeriprodukter. Är du i cruise-fasen finns det garanterat ett stort utbud av härliga sallader och Dukan-godkända grönsaker att njuta av också.

När du kommer hem fortsätter du med samma plan, men skippar det vin som du unnat dig under veckan. Börjar vikten sedan peka uppåt tar du några dagar av den inledande attack-fasen – då är du snart på banan igen!

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons