BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Petronella, 28: Ballongen hjälpte mig gå ner 32 kilo

17 jul, 2019 
Petronella gick ner i vikt med en gastric balloon.
Petronella Wärnklint gick ner 32 kilo på sex månader med hjälp av en ballong i magsäcken. Tack vare den känner man sig mätt på mindre mat. "Ballongen har hjälp mig att ställa om mig till en sundare livsstil", säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Petronella Wärnklints viktproblem började i tonåren. Som barn var hon tanig och hon har alltid tränat, spelat fotboll, innebandy och dansat. Men under gymnasietiden lade hon på sig ordentligt.

– Jag kände mig vilsen och levde inte hälsosamt. Jag har alltid varit matglad, älskat pasta och snabbmat och ätit stora portioner, gärna två, och jag gick upp 30 kilo, säger Petronella.

Vikten påverkade självförtroendet. Hon drog sig för att dejta och att visa sig i bikini på stranden. Att prova kläder var plågsamt.

– Jag mådde dåligt över hur jag såg ut. Alla min vänner var smala och jag var alltid den stora. Man får signaler från alla håll att man ska vara smal, särskilt från sociala medier.

Hon har försökt gå ner i vikt med alla tänkbara metoder.

– Jag har testat de flesta dieter, pulver, Viktväktarna, LCHF, GI och 5:2. Jag har anlitat en PT ett antal gånger. Det har hjälpt ett tag men sedan har jag inte orkat längre och gett upp.

Annons

Pendlade mycket i vikt

Efter studenten flyttade hon från Skövde till Stockholm. Efter några år flyttade hon hem igen. Hon ville jobba i familjeföretaget som trafiklärare. Petronella pendlade hela tiden i vikt och jojobantade. Hon ville så gärna komma ur situationen. Leva ett hälsosammare liv.

Våren 2018 läste hon om en ny viktminskningsoperation, gastric balloon eller ballongmetoden. Metoden utlovade en viktminskning som är tre gånger större än bara med diet och motion.

– Jag kände att det var rätt metod för mig. Att det inte krävdes någon kirurgi kändes också viktigt. Jag har hört om risker och faror med andra metoder som gastric sleeve och gastric bypass. Jag var inte villig att göra något som kan skada min kropp resten av livet.

Petronella fick stöd av sin mamma som är undersköterska och väninnan som är sjuksköterska. Hon tog kontakt med den klinik i Stockholm som ger behandlingen. Efter samtalet med läkaren bestämde hon sig.

Annons

– Jag insåg att ballongen inte är någon quick fix utan en tuff viktresa. Läkaren sa: ”Ballongen kommer hjälpa dig, men inte göra jobbet. Är du beredd på att sluta röka och lägga om livsstil?”.

Hon kände att det var nu eller aldrig.

– Vid det laget vägde jag 117 kilo och övervikten slet på min kropp. Men jag hade tur som inte fått högt blodtryck eller diabetes. Det berodde förmodligen på att jag var så ung.

Tidigt på morgonen den 14 september 2018 opererades Petronella på Ersta sjukhus i Stockholm.

– Jag var jättenervös innan. Men allt var över på 20 minuter och det kändes inte alls. Jag sövdes ner lätt och kirurgen förde in ballongen via matstrupen. Jag mådde jättebra när jag vaknade upp och fick åka direkt till hotellet. Dagen därpå bilade vi hem till Skövde.

Tog ett tag för kroppen att vänja sig

Veckan efter ingreppet var kämpig. Hon var förvarnad om att magsäcken kan protestera mot att den innehåller något den inte kan smälta.

Annons

– Jag mådde illa och kroppen krampade. Jag åt mediciner mot illamåendet och efter några dagar gick det över. Jag fick leva på vätska och puréer i några veckor innan jag fick börja äta normal kost.

Magballongen är fylld med en halv liter koksaltlösning och det gör att det blir mindre plats för mat i magsäcken.

– Jag blir snabbare mätt på en mindre mängd mat.

Parallellt med magballongen genomgår Petronella ett stödprogram under ett år. Hon får stöd av sjuksköterska och dietist. Efter tre månader hade hon gått ner 15 kilo i vikt och kunde uppfylla sitt första delmål.

– När jag kom under 100 kilo shoppade jag nya kläder. Målet var ett par snygga jeans och tajt topp.

Under våren har hon fortsatt att gå ner i vikt. Hon tränar på en crosstrainer och har nya sundare kostvanor. Efter ett halvår hade hon minskat 28 kilo. Hon är grymt stolt över att lyckats gå ner i vikt och har inga planer på att återgå till sitt gamla liv där hon ofta slarvade med frukosten och maten.

Annons

– Jag är en helt annan människa idag, säger hon.

Får betala allt själv

Petronella känner sig gladare, piggare och orkar mer.

– Och jag är effektivare på jobbet. Förut var jag trött, sur och irriterad och blodsockret åkte berg- och dalbana.

I början av april 2019 var det dags att ta ut ballongen. Det görs på samma sätt som den lades in. Hon var sövd under tiden.

– Det gick lätt och kändes inget, allt var över på 30 minuter.

Petronella har bekostat ingreppet själv.

– Det har varit värt varenda krona. Jag hoppas att fler ska ha möjlighet att testa ballongmetoden. Landstinget betalar i dag för större magsäcksoperationer. En magballong ger inga biverkningar och kräver ingen sjukskrivning.

Petronella njuter nu av vardagliga saker som att orka träna promenera och träna. Lusten att dejta har vaknat till liv. Nästa vår hoppas hon att nå sin målvikt på 75 kilo.

– Min resa är inte slut. Magballongen är ingen quick fix men en nystart. Visst kan jag banta, men det är så mycket lättare att ta tag i vikten såhär. Jag får hjälp av dietist som guidar mig i rätta matvanor. Jag har inte längre samma sug efter snabbmat. Jag känner mig fin och kvinnlig och är gladare än på länge.

Petronella Wärnklint

Ålder: 28 år.

Familj: Föräldrar och 3 syskon.

Bor: Skövde.

Gör: Trafiklärare.

Petronella före ingreppet.

Före: 117 kilo

Som mest vägde Petronella 117 kilo. Övervikten slet på hennes kropp.

Petronella efter ingreppet.

Efter: 85 kilo

De tre första månaderna tappade Petronella 15 kilo. Målet är att nå 75 kilo till nästa vår.Efter viktnedgången känner Petronella sig både gladare och piggare – och suget efter skräpmat är borta!

Hungerkänslorna minskar efter en gastric balloon.

Experten: Hungerkänslorna minskar

Ballongmetoden är en ny, skonsam och icke-kirurgisk metod för att gå ner i vikt. Ballongen dämpar hungern och gör det lättare att lägga om till en hälsosammare kost.

Annons

Ballongbehandlingen mot övervikt är ny i Sverige men har använts i 20 år på andra håll i världen. Metoden har använts sedan i fjol i Danmark och Finland.

– Ingreppet görs via gastroskopi under narkos och tar inte mer än en kvart. Fördelen med ballongbehandling är att man slipper göra ett operativt ingrepp vilket många patienter upplever som positivt, säger läkaren och kirurgen Peter Loogna, överviktskirurg på överviktsenheten på Sophiahemmet i Stockholm.

Hur mycket man går ner i vikt varierar från person till person. Man kan räkna med att gå ner omkring 15 kilo under 6 månader.

– Spannet är stort, en del har bara gått ner några få kilo medan andra har gått ner 35 kilo. Mycket är upp till individen själv, att man förstår att ballongen inte är något magiskt utan bara ett hjälpmedel för att få till nya matvanor och beteenden. Ballongen är ingen quick fix som löser alla problem, säger Peter Loogna.

Annons

När ballongen är på plats i magsäcken fylls den med mellan 500 och 700 ml steril koksaltlösning via en smal slang.

– Det gör att en tredjedel av magsäcken är fylld redan från början vilket gör att man förhoppningsvis inte kan äta lika stora portioner som tidigare, säger Peter Loogna.

Kräver ny livsstil

Ballongen gör också att magsäcken tömmer sig långsammare och ger en längre mättnadskänsla.

– Dessutom trycker ballongen på vissa receptorer i magsäcken som påverkar hungerkänslorna. Man har sett att under tiden som man har ballongen äter man i regel mindre portioner och minskar risken för att man småäter, säger Peter Loogna.

Besvär som kan uppstå de första tre, fyra dagarna efter att man har fått en ballong är illamående, kräkningar och buksmärta.

– Kroppen kan uppfatta ballongen som en främmande kropp och gör allt för bli av med den. En del kan uppleva det som jobbigt. Vi försöker dock lindra det med läkemedel så gott det går. En del kan också efter en månad känna sig lite uppblåsta i magen och ett visst illamående. Det beror på att magsäcken tömmer sig långsammare, säger Peter Loogna.

Annons

Ingreppet är inte helt riskfritt. Besvär som kan uppstå är att ballongen kan gå sönder och åka ut i tarmen och i värsta fall orsaka ett stopp i tarmen.

– Jag har satt in ungefär 200 ballonger här på Sophiahemmet men vi har inte haft någon som har gått sönder, säger Peter Loogna.

Magballongen är inte viktminskande i sig. Man måste också lägga om livsstil. I behandlingen ingår en så kallad livsskola där man har regelbundna kontakter med både en dietist och en ätspecialist eller terapeut för att få till nya ätvanor och beteenden.

Ballongmetoden är till för dem som väger för mycket för att det ska vara hälsosamt men för lite för att få en operation.

Av: Margaretha Eldh Foto: Tobias Andersson och Shutterstock/TT

Så funkar gastric balloon

Det finns två typer av ballonger, en som får sitta i 6 månader och en som sitter i 12 månader. Den sätts in med gastroskopi via munnen under narkos. Ballongen gör att en tredjedel av magsäcken är fylld och man kan därför inte äta lika mycket som tidigare. Efter 6 alternativt 12 månader tas ballongen ut.

Vem kan få en magballong?

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Vara överviktig med ett BMI på minst 27.
  • Vara beredd att göra en livsstilsförändring.
  • Än så länge får man bekosta behandlingen själv.

Andra metoder mot fetma

För att få en fetmaoperation i Sverige måste man ha ett BMI på 40 alternativt BMI på minst 35 och en sjukdom som beror på övervikten. I dag används tre metoder mot fetma:

  • Gastrisk bypass är den vanligaste operationen. Då kopplas en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas bort.
  • Gastrisk sleeve, då en stor del av magsäcken opereras bort.
  • Duodenal switch, då en stor del av magsäcken opereras bort och en stor del av tunntarmen kopplas ur. Används bara vid extrem fetma.

Källa: 1177.se Foto: TT

Läs mer:

Familjen Altefur gick ner 150 kilo tillsammans!

Eva tränade magen med MåBra: ”Jag både såg och kände skillnad”

Ebba: Jag utmanade mig själv – och tappade 10 kilo!

Annons