Svullen? Problem med envist fett? Det kan vara lipödem!

En av tio kvinnor drabbas av lipödem, en kronisk sjukdom som leder till en störning i fettväven och lymfsystemet.

– Fettcellerna växer sig stora i de drabbade områdena, säger Sue Mellgrim, lymfterapeut och sjuksköterska, som driver Lymfterapi Norrort i Stockholm.

Kännetecknande för lipödem är också att huden och fettväven är mjuk, oelastisk och gropig på de drabbade områdena.

– När man känner på huden finns det ojämnheter som påminner om små hårda ärter eller riskorn.

Smärta vid minsta tryck, lätt för att få blåmärken samt tyngdkänsla i benen är också vanliga symtom. Ben, stuss, armar och mage är de ställen som vanligtvis drabbas. Det kan skilja flera storlekar mellan överkroppen och underkroppen. Exakt vad som utlöser lipödem är inte klarlagt.

– Man är dock rätt säker på att sjukdomen är hormonellt betingad. Framför allt verkar det kvinnliga könshormonet östrogen ha en framträdande roll. Lipödem är med största sannolikhet ärftlig också, säger Sue Mellgrim.

Lymfsystemet måste underhållas

Lipödem startar ofta i puberteten men kan även komma i samband med graviditet eller klimakteriet. P-piller kan också vara en utlösande faktor.

Sjukdomen behandlas med lymfdränage, en massage som hjälper till att forsla bort slaggprodukter som lymfkärlen inte klarar av att forsla bort själv. Även fettsugning har gett goda resultat. Men i Sverige görs det i stort sett enbart på vissa privata kliniker.

För att bli bättre måste man också underhålla sitt lymfsystem hemma på egen hand.

– Utan egenvård blir enstaka besök hos lymfterapeut bortkastat. Lymfsystemet måste underhållas alla dagar i veckan, säger Sue Mellgrim.

På Svenska Ödemförbundets hemsida kan du få mer information om lipödem samt var du kan hitta en lymfterapeut.

5 tips för att minska svullnaden

  1. Använd strumpor eller leggings med kompression.
  2. Fysisk aktivitet hjälper. Men tänk på att värma upp och gå ut försiktigt för att låta lymfsystemet komma igång. Gå sedan successivt ner i puls efter passet. Har du löptränat promenerar du tills pulsen blivit normal igen.
  3.  Gör andningsövningar. Ta ett djupt andetag genom näsan samtidigt som du sträcker upp armarna över huvudet. Andas in ytterligare så att lungorna fylls helt med luft. Håll andan några sekunder, släpp ut luften passivt samtidigt som du låter armarna falla ner längs med kroppen. Ta en kort paus, pressa sedan aktivt ut resterande luft. Upprepa 3–5 gånger några gånger dagligen.
  4. Lär dig manuellt lymfdränage (MLD). Det är en sorts massage som lärs ut hos lymfterapeuter på somliga sjukhus och ödemmottagningar runt om i landet.
  5. I vissa landsting kan man få låna hem en apparat – lymfapressbehandling med manschett – för egenvård vid lipödem. Kolla med ditt landsting!

 

Iréne fick diagnosen lipödem efter 30 år: ”Det värsta är folks blickar”

Iréne Klingborg är en av många kvinnor som lider av lipödem, en sjukdom som ofta misstas för självorsakad fetma.

Läs mer: Iréne fick diagnosen lipödem efter 30 år: ”Det värsta är folks blickar”

 

Jennys övervikt berodde på lipödem – nu vill hon sprida kunskap om sjukdomen till andra

lipodem

Jenny Borg led av att hennes lår och rumpa var stora och gropiga. Hon bantade och tränade, men inget hände. Det hon inte visste var att ”övervikten” berodde på sjukdomen lipödem.

Läs mer: Jennys övervikt berodde på lipödem

Av Charlotta E Lindell

Utvald läsning