BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Nya rön: Därför ska du inte äta sent på kvällen

29 apr, 2020 
Kvinna i pyjamas sitter och äter mat i sängen på kvällen
Vissa menar att det bara är antalet kalorier man äter som räknas om man vill gå ner i vikt. Men nu visar en ny studie att även när man äter dem har en betydelse...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kalori in, kalori ut. Det har länge varit den förhärskande formeln för en lyckad viktnedgång. Och antalet kalorier är viktigt, men det är inte enbart det som räknas. Åtminstone inte om man vill gå ner i vikt genom att bränna mycket fett. Ny forskning visar nämligen att när man äter sina kalorier påverkar om man bränner fett – och hur mycket. Äter man vid fel tidpunkt, minskar fettförbränningen nämligen med tio procent.

Kroppens inre klocka viktig för fettförbränning

Vår inre klocka styr hundratals olika processer i kroppen. Bland annat sömnen, kroppstemperaturen och hormonnivåerna. Man vet också att personer vars inre klocka rubbas, till exempel genom skriftarbete, kan få en sämre hälsa – och att de lättare går upp i vikt. De negativa effekterna på hälsan tros hänga ihop med att skiftarbetare äter på udda tider.

– Det finns många studier på både djur och människor som visar att det inte bara är hur många kalorier man äter som spelar en roll, det handlar också om när man äter, säger professor Carl Johnson vid Cornelius Vanderbilt, i USA, till Medical News Today.

Annons

Han är professor i biologisk vetenskap och en av författarna bakom den nya studien. I sin forskning har han tittat på ämnesomsättningen hos personer över 50 år. Bland annat fick de hoppa över frukost. Istället fick de äta en sen måltid på 700 kalorier klockan tio på kvällen.

Forskarna tittade sedan på hur personernas förbränning fungerade och såg att de brände mindre fett än de personer som inte åt ett kvällsmål. Kvällsätarna brände 15 gram fett mindre per dag än de som inte åt på kvällen. Att äta sent minskar alltså fettförbränningen under natten och sett över tid kan de 15 grammen lätt ackumuleras och leda till övervikt, menar forskarna.

Så mycket minskar fettförbränningen

Rönen stöds dessutom av en annan studie, där man jämförde personer som åt middag på olika tider. Den ena gruppen åt middag klockan 18, den andra klockan 22. Alla fick äta exakt samma middag. Trots att deltagarna åt samma mängd kalorier, såg man att de som åt klockan 22 fick ett högre blodsocker – dessutom minskade deras fettförbränning med tio procent.

Annons

Bästa sättet att bränna fett – fasta från middag till frukost

Man tror att det är den inre kroppsklockan som reglerar hur, och framförallt när, vi bränner fett. Forskarna slutsats är att den som vill gå ner i vikt genom att bränna mer fett ska skippa det sena kvällsmålet och istället fasta från middagen till frukosten.

Studien finns att läsa här.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Så håller du vikten när du jobbar hemifrån – 5 sunda tips

Gå ner i vikt: Maten som minskar ditt bukfett – experternas bästa tips

Studie: Helgätandet kan vara orsaken till din övervikt

Annons