Periodisk fasta inte optimal metod för viktnedgång visar ny studie

Hälsosam mat i skål och en väggklocka

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:50

Efter reklamen: 7 Kostråd som inte är så hälsosamma

(0:50)

Forskare från Storbritannien, vid universitetet i Bath, ifrågasätter nu tidigare rön om den periodiska fastans hälsofördelar. I stället visar den nya studien att en traditionell diet, där man begränsar sitt kaloriintag på ett jämnt sätt under en period, är ett bättre alternativ.

– Många tror att dieter baserade på fasta är särskilt effektiva för viktminskning eller att de har metaboliska hälsofördelar även om du inte går ner i vikt, men periodisk fasta är ingen mirakeldiet, säger forskaren bakom studien, James Betts, till Daily Mail.

Forskaren James Betts

Forskaren James Betts. Foto: University of Bath/Nic Delves-Broughton.

Periodisk fasta – nackdelar

Studien visade att av de tre grupper som testades, så gick gruppen som fastade nästan inte ner något alls på en tre veckors period.

Övriga grupper, där den ena gått på en traditionell diet, tappade 1,9 kilo kroppsfett medan den andra, som delvis fastat, gick ner 1,6 kilo. Den senare gruppar var det dock bara hälften av vikten som bestod av minskat fett, resten var taget från muskelmassa.

Studien menar således att för just viktnedgång så är en traditionell diet med kontinuerligt minskat kaloriintag bättre än högre kaloriintag vissa dagar följt av fasteperioder.

Lura förbränningen - så tar du dig förbi viktplatån

Periodisk fasta – fördelar

Värt att nämnas i sammanhanget är dock att låta magen vila från matsmältningsprocesser och att allmänt dra ner på sitt kaloriintag visat på hälsofördelar i andra studier. Exempelvis anses dietformen bidra till bättre blodtryck, hjärtfrekvens och glykosreglering.

Samtidigt menar forskaren bakom den brittiska studien att förlängda fasteperioder kan göra det svårare att upprätthålla muskelmassa, likväl som bristen på kalorier under fastedagar kan påverka orken vid fysisk ansträngning, två faktorer han trycker på är viktiga just för långvarig hälsa.

Hur fungerar periodisk fasta?

Att fasta innebär att kontrollera sitt intag av kalorier under viss period på dygnet, eller under specifika dagar i veckan. Den absolut vanligaste metoden är 5:2-dieten eller 16:8-dieten. Här har vi listat de sju vanligaste formerna av periodisk fasta.

Ny studie: Fasta inte så hälsosamt som vi trott

Två personer som inte menar att periodisk fasta är något dåligt, utan snarare menar att det är något vi människor är gjorda för, är Dr Mikael Sandström och Dr Michael Mosley. Åsikterna i frågan är således ännu aningen tudelade. Det bästa är nog som med mycket annat, en god balans.

Källa: Expressen

Foto: Unsplash

Redaktionens tips

Nyfiken på periodisk fasta? Så kommer du igång

Ny studie: Knepet som får dig att bränna mer fett under träningen

Ny studie: Det är bästa sättet att bli frisk från diabetes typ 2

Dela på: