BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ny studie: Ät choklad på rätt sätt – så minskar sötsuget

02 mar, 2017 
Anna Carsall
Visste du att det spelar stor roll HUR du äter – för hur sötsugen du blir senare på dagen? Det här är bästa sättet att njuta av choklad på, om man vill hålla godsakerna på en måttlig nivå.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Man ska sitta ner och ta det lugnt när man äter. Det här slås fast i en ny studie från brittiska University of Surrey. Men man behöver inte nödvändigtvis sitta vid köksbordet, eller ens vara särskilt mindful.

I studien delades deltagarna in i tre grupper, och fick i uppgift att äta en chokladkaka var. Under tiden såg grupp 1 på tv-serien Vänner. Grupp 2 satt vid ett bord och pratade med en vän. Och grupp 3 promenerade.

Läs också: Ditt sötsug kan vara mineralbrist – så tolkar du signalerna rätt 

Därefter fick samtliga ta för sig av ett smörgåsbord, med morötter, vindruvor, choklad och chips. Och de som promenerat åt fem gånger så mycket choklad och chips som övriga!

Forskarna drar slutsatsen att hjärnan får starkare signaler om att vi tränat, än ätit, när vi tuggar och rör på oss samtidigt. Och att vi därför omedvetet äter mer senare på dagen, jämfört med om vi varit stilla under de tidigare måltiderna. Men tv-dinner är alltså inget stort hot mot våra matvanor.

Källa: Tidningen Psykologi   Foto: IBL

Annons