Ny metod: Tappa kilon ännu snabbare med 4:1:2-dieten!

5:2-dieten, där du äter som vanligt 5 av veckans dagar och halvfastar med riktig mat i 2, gör dig friskare, smalare och kan ge dig ett längre liv.

Nu har MåBra:s viktcoach Marie Tegnér, upptäckt hur dieten kan bli ännu lättare att följa om du vill gå ner i vikt.

– När jag skrev om dieten på min blogg märkte jag att en fråga återkom: ”Vad ska jag äta de dagar jag inte fastar för att gå ner i vikt?” Många klarar fastedagarna men har svårt att hantera de andra dagarna, säger Marie Tegnér.

Därför skapade hon en diet inspirerad av 5:2-dieten. Den nya varianten kallar hon 4:1:2-dieten. Den är lika tillåtande och flexibel som originalet – du får äta all mat och festa till det ibland. Den ger också samma positiva, vetenskapligt bevisade hälsofördelar, som fasta och halvfasta.

Den ger förbättrad insulinkänslighet, bättre kolesterol- och blodfettvärden, sänkt blodtryck, minskad risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och flertalet cancerformer.

Men 4:1:2-dieten är enklare att följa än originalet:

4 dagar i veckan äter du normalt, men max 1 400 kalorier/dag om du är kvinna.
1 dag i veckan är din unnardag. Max 2 500 kalorier/dag.
2 dagar i veckan fastar du. Du äter max 500 kalorier/dag.

– Den här dieten är bra för oss ”antingen eller-människor”. Med denna metod kan du ha ett fungerande vardagsliv tillsammans med vem som helst. Du får verktyg att även klara en viktminskning. Under hela veckan har du ett visst kaloriutrymme som du inte får överstiga. 4:1:2-dieten gör att du går ner ett halvt kilo i veckan.

Låt oss studera dieten i detalj.

4 dagar i veckan äter du 1 400 kalorier/ dag om du är kvinna och 1 500 kalorier/dag om du är man.

Understiger du 1 400–1 500 kalorier/dag kan du inte vara säker på att kroppen får all näring den behöver. Många dieter ligger på 1 000–1 200 kalorier. Då måste man räkna i tabeller eller vara noga med vad man får i sig. Man måste kunna följa vanliga recept utan att titta på varje vitamin. Om du använder de färdiga recepten på nästa uppslag slipper du räkna själv.

Så gör du: Välj vilka dagar du vill äta normalt. Välj till exempel tisdag, onsdag, fredag och söndag.

1 dag i veckan är din unnardag. Max 2 500 kalorier/dag.

Många vill tillåta sig äta glass, kakor, vin, ost eller en extra god middag då och då. Unnardagen gör att du med gott samvete kan äta lite extra en gång i veckan, men du kan lika gärna fördela de kalorierna på de andra dagarna.

Så gör du: Välj din unnardag, till exempel lördag. Du kan ha samma dag varje vecka eller välja en ny dag varje vecka.

2 dagar i veckan fastar du. Max 500 kalorier/dag.

Dessa två fastedagar ger dig den hälsobringande fasteeffekten. Tack vare dessa kan du få god viktminskning och ändå ha utrymme för en festdag. Tills du har lärt dig hur många kalorier olika livsmedel innehåller bör du föra matdagbok.

Så gör du: Välj dina fastedagar, till exempel måndag och torsdag. Det får inte vara två fastedagar i rad.

Vilka fallgropar bör jag vara medveten om?

– I början är det lätt att lura sig själv att du får äta hur mycket som helst de andra dagarna. Det funkar inte om man ska gå ner i vikt. Man får också se upp med tillåtardagarna. Vissa kan lätt komma upp i 5 000–6 000 kalorier på en dag.

Hur mycket kan man gå ner?

– Ett halvt kilo i veckan. Den är skapad efter ett genomsnitt – en normalstor svensk kvinna med runt 5–10 kilos övervikt ska äta enligt tabellen. De med större ämnesomsättning, som män, storvuxna kvinnor och kvinnor som tränar mycket, ska äta 100 kalorier mer per fastedag och lika mycket extra eller mer på ätardagarna.

Din veckomeny – så ska du äta dag för dag

Nyfiken på att testa metoden? Vi har satt ihop en veckomeny med recept och kalorisammanställning för varje dag!

AV: Erik Olkiewicz & Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

 

 

Fixa formen med fasta: Över 40 nya 5:2-recept!

5:2-recept!

Intresset för 5:2-dieten och kalorismarta rätter fortsätter att öka. Här har vår viktcoach och 5:2-expert Marie Tegnér samlat 40 kalorisnåla tips – perfekta för de dagar du fastar, eller vill hålla igen på kaloriintaget.

Fler 5:2-recept!

 

Nya 5:2-recept – alla under 200 kalorier!

 

52-recept

Läs också:
Nya 5:2-recept – alla under 200 kalorier!