Negativa kalorier: Maten som bränner mer kcal än vad den ger!

Mer om negativa kalorier

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Mat med negativa kalorier, många gånger klassad som fettförbrännande kost, sägs förbruka fler kalorier än den tillför kroppen. Eftersom förbränningstakt räknat i kalorier är individuellt är det omöjligt att exakt räkna ut hur mycket energi som krävs för att bryta ner ett visst livsmedel.

I boken Ät rätt – bränn fett, av brittiska läkaren och viktspecialisten Caroline Shreeve, tar författaren en bit sockerkaka och brysselkål som exempel. En bit kaka ger 350 kcal, varav kroppen behöver ca 100 kcal för att smälta och processa den. En portion brysselkål ger endast 50 kcal, och hela 75 kcal går åt att smälta maten och ta upp dess näringsämnen. Medan sockerkakan lämnar 250 bonuskalorier har alltså brysselkålen ”krävt” 25 kcal av din energireserv – och det blir minus på kalorikontot efter måltiden.

Koll på kalorierna!

Hur många kcal per dag bör jag äta? Få en snabb överblick via vår kalorikalkylator!

Räkna ut ditt kaloribehov
  Kvinna
  Man
  brann-fett-kurs
  * kg
  * år
  * cm
  *
  Beräkna
  Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vill du gå ner i vikt? Om du minskar intaget med 500 kcal till kcal/dag kan du gå ner 0,5 kilo per vecka.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com
  Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com
  Ditt dagliga kaloribehov är: kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vi rekommenderar inte att du försöker reducera ditt kaloriintag, ditt energibehov är lågt och du bör inte dra ytterligare utan att konsultera en läkare först. Vid ett intag lägre än 1500 kcal är det svårt att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver utan att komplettera med tillskott.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com

  Enligt Shreeve kan en kost baserade på livsmedel med denna negativa kalori-effekt troligen göra att du tappar vikt tre gånger så snabbt jämfört med om du drar ner på det totala kaloriintaget generellt.

  Andra livsmedel som man antar kräver lika mycket – eller mer – energi än vad de tillför är sallad, selleri, rädisa, gurka och kantareller. Även blomkål, zucchini, stark chili och vattenmelon kvalar in på listan.

  Är du nyfiken på negativa kalorier och mat som boostar din förbränning? Ta genvägen till drömvikten via MåBra:s nya webbkurs Bränn Fett!

  Premiär för vår nya webbtjänst Bränn Fett!

  Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

  Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

  Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

  Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

  maten-som-gor-dig-yngra

  Här är maten och ämnena som driver upp fettförbränningen. Se till att de utgör så stor del som möjligt av varje måltid och mellanmål!

  Läs mer: Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

   

  Fettbrännardieten: Här är din matplan!

  ifd-kost

  Läs mer: Fettbrännardieten: Här är din matplan!

   

  Källor: MåBra, Ät rätt – Bränn fett av Caroline Shreeve, nyttigt.eu

   

  Annons:

  Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!   

  Läs mer på www.naturdiet.se

   

   

  Redaktionens tips
  Dela på: