BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Nå dina viktmål utan bantningsdieter – testa antidiet-dieten!

19 okt, 2015 
Inte hittat en diet som passar dig? Testa antidiet-dieten!
Den revolutionerande antidiet-dieten ger säkert och snabbt resultat på vågen. Utan att du ens behöver anstränga dig!
Annons

Vill du justera din vikt, gå ner några kilo? Skippa då alla dieter och bantningskurer.

Det oväntade budskapet kommer från professorn Ben C Fletcher och läkarna Karen Pine och Danny Penman som efter många års forskning om övervikt har tagit fram en helt ny gå-ner-i-vikt-metod – antidiet-dieten. Metoden beskrivs i deras bok The No Diet Diet.

Det är hur lätt som helst att gå ner i vikt, menar forskartrion. Men om du bantar och går på diet gör du det svårt, på gränsen till omöjligt för dig själv, att tappa överflödskilona. Det beror på att dieter motarbetar hjärnans naturliga funktioner, och det är hjärnan som styr vårt ätbeteende och därmed även vikten.

Hjärnan är programmerad att skapa vanemönster av det mesta som vi gör. Du lägger dina nycklar på samma ställe ett par gånger – och vips har det blivit en vana. Under stor möda lärde du dig att köra bil och nu gör du det utan att tänka på hur man gasar, bromsar och växlar.

Annons

Svårt att bryta mönster

Hjärnan vill bespara oss onödig tankemöda när det gäller vardagliga sysslor genom att automatisera så mycket som möjligt. Det är bara mellan 1 och 15 procent av tiden som vi tänker på vad vi gör! Resten går på rutin – du stänger av väckarklockan på morgonen, sätter på en kopp kaffe, duschar, åker i väg till jobbet, svarar på mejl, sätter dig i ett möte, åker hem, äter middag, slår dig ner framför tv:n – utan att ägna alla dessa saker någon närmare tanke. De är grundmurade vanor.

Vardagsvanorna är hårt länkade till varandra i långa kedjor och bildar en vaneväv. Det är därför som bantning är så svårt. När man bantar angriper man och försöker bryta en enskild ovana, att äta sötsaker exempelvis, men denna vana hänger ihop med en hel räcka av andra vanor: tv-tittande, umgänge, känslor av stress, ensamhet, njutning och så vidare. Det går inte att ge sig på bara en liten maska, hela väven måste repas upp. De flesta vanor är goda och nödvändiga för att underlätta livet. Men det finns gott om dåliga vanor också.

Annons

Slanka personer har färre dåliga vanor

Författarna har funnit en revolutionerande skillnad mellan slanka och överviktiga personer. De slanka har nämligen färre dåliga vanor och dessa är inte lika hårt kopplade till varandra som hos personer med övervikt. De slanka har dessutom mycket lättare för att trassla sig ur en väv av nytillkomna ovanor som tillfälligt kan ha snärjt dem, till exempel efter en semester eller storhelg med mycket utsvävningar.

Överviktiga personer har betydligt lättare att fastna i nya vanefällor. Efter semestern fortsätter de att äta för mycket, motionera för lite, tröstäta sötsaker och så vidare.

Vaneväven styr alltså vårt beteende. Men den styr även hur vi tänker och känner. Du tänker i stort sett samma tankar i dag som du tänkte i går, i förrgår och för en månad sedan. Tankarna väcker därmed samma känslor – om och om igen. Och du reagerar på dem på samma sätt som du brukar. Kanske genom att äta en kaka, ta ett glas vin eller en nattmacka. För att gå ner i vikt behöver man göra som de smala – trassla sig ur en väv av dåliga vanor innan man hunnit fastna i den. För att klara det behöver man vara flexibel.

Annons

Öka flexibiliteten – och minska i vikt

Enligt studier som Fletcher, Pine och Penman gjort är flexibilitet och anpassningsförmåga egenskaper som slanka har i större utsträckning än överviktiga.

Anti-dietprogrammet går ut på att man steg för steg ökar sin flexibilitet. Genom att öppna sig för nya beteenden, tankar och känslor bryts länkar i vaneväven automatiskt ner. Hjärnan är med på noterna och ser till att nya och bättre vanor snart bildas. Viktminskningen kommer av sig själv, utan att man ens behöver anstränga sig.

Du behöver inte hålla koll på kalorier, kolhydrater eller portionsstorlekar. Inte svettas på gymmet eller ta ut dig i joggingspåret. Bara göra och tänka annorlunda. Resten kommer av sig självt.

I små och oerhört enkla steg, under fyra veckor, bryter du sönder vaneväven och hjälper hjärnan att bilda nya goda vanor. På så sätt styr du bort från överätande och känslor som får dig att falla för frestelser.

Annons

Resultaten av författarnas forskning visar att de flesta lyckas gå ner 0,5–1 kg per vecka med denna metod. Till skillnad från andra viktminskningsmetoder har merparten av viktfallen dessutom lyckats behålla sin nya vikt i flera år. Samtidigt som de fått ökat självförtroende och större livskvalitet.

Så gör du: Nedan finner du länkar till metodens 4-veckorsprogram!

FAS 1:  Bli medveten om dina egna vanor

FAS 2:  Lär dig agera i stället för att reagera

FAS 3:  Skärskåda dina tankar – om andra

FAS 4: Förändra dina vanor och skapa helt nya tankar

 

AV: Eva Boholm-Appelquist

BILD: Thinkstock

Annons