BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Mjölkprodukter kan hjälpa dig ner i vikt – om du väljer rätt sort

24 jan, 2017 
Gå ner i vikt med mjölk.
Mjölk och mjölkprodukter kan vara genvägen du behöver för att få fart på din förbränning – så länge du vet vad du ska välja.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vill man öka sin fettförbränning men spara på muskelmassan är mejeriprodukter än god vän. Det skriver kostexperten och näringsfysiologen Fredrik Paulún i boken ”50 genvägar till fettförbränning”.

Det finns flera olika komponenter i mjölk, yoghurt, fil, kvarg och keso m.m. som påverkar kroppssammansättningen positivt. Bland annat de korta och mellanlånga fettsyrorna SCT och MCT som utgör en fjärdedel av fettet i mejeriprodukter, men även kalciumet – som vi vet bidrar till viktminskning.

Läs också: 5 härliga anledningar att äta mer ost

Båda dessa verkar dock mer effektivt i mjölkprodukter än var för sig – vilket kan ha att göra med mjölkens protein. Det mesta av mjölkproteinet är kasein och vassle, två proteinsorter som ofta återfinns i de proteinpulver du hittar i hälsokostbutikerna, och som har bevisad påverkan på vikten.

Många mejeriprodukter innehåller även vitamin D, vilket Paulún också nämner i boken som en genväg till effektivare fettförbränning, Läs mer om det här:

Annons

Paulún: D-vitamin är avgörande för fettförbränningen!

Kalciumet vi får i oss från mjölk har en förmåga att sänka ph-halten i tunntarmen vilket får den att ta upp mindre fett. Studier visar att du genom att dricka en extra liter mjölk per dag(!) kan göra dig av med 5 gram fett om dagen. På ett år motsvarar det två kilo!

 

Vilka mejeriprodukter ska man äta?

Forskningen går isär i frågan om hur bra mejeriprodukter egentligen är för oss. Det beror antagligen på att olika mjölkprodukter har olika sammansättningar och därmed olika påverkan på kroppen. Här är några exempel:

Drick ett glas mjölk och få i dig allt detta!

Vågar du dricka mjölk efter hälsolarmet?

Ny studie: Grädde och smör är VISST nyttigt

Forskare: Grädde minskar risken för diabetes

Lista: Sämsta maten för din mage

 

De mjölkbaserade livsmedel som INTE gynnar vikten är framför allt grädde, smör, feta ostar, crème fraiche och gräddfil. De produkterna innehåller förvisso det nyttiga fettet, men saknar mängden protein och kalcium.

De bästa valen är istället kvarg, keso, mager ost, mjölk och mager yoghurt. I alla fall så länge du väljer sorter utan tillsatt socker!

 

Forskare: Ät mer ost och öka din förbränning

Ostar har samma beroendeframkallande egenskaper som morfin.
Läs också: Forskare: Ät mer ost och öka din förbränning

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons