Maten eller motionen? Så prioriterar du rätt!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Motion gör oss gladare och starkare, eftersom det hjälper till att frisätta olika ämnen som får oss att må bra. Fysisk aktivitet ökar dessutom ämnesomsättningen och kan hjälpa till att forma kroppen.

Samtidigt påverkar våra matvanor dels hur mycket vi väger, dels hur pigga och glada vi känner oss. Rätt mat kan dessutom minska problem med magen. Men finns det tillfällen då det ena är bättre än det andra, ur hälsosynpunkt? Så här svarar MåBra:s nutritionist Anki Sundin på frågan:

– Ja, båda har olika fördelar. Ägnar vi oss åt regelbunden fysisk aktivitet så finns det plats för en del utsvävningar rent kostmässigt, tack vare att vi stimulerar muskler, hjärta och lungor.

Hon fortsätter:

– Träning ökar inte bara ämnesomsättningen, utan leder också till bättre syreupptagningsförmåga, starkare muskler och mer energi. Om kosten däremot är så pass dålig att det saknas tillräckligt med näringsämnen så kan motion inte kompensera för det. Därför är kosten också viktig.

Här guidar hon dig till vad som är bäst, utifrån vilka hälsomål du har.

Vad ska välja om jag vill:

Gå ner i vikt?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Varför välja? Bra mat bör vara grunden, och till det behöver vi lägga regelbunden fysisk aktivitet. Kosten ger dig näring och energi – och träningen ökar din energiförbrukning så att du minskar fettet på kroppen. Dessutom blir du starkare och känner dig piggare om du tränar regelbundet. Bara positiva effekter!

Läs mer: ”Går jag ner i vikt av att träna intervaller?”

Stärka musklerna?

SVAR: Träning

Ankis kommentar: Vi behöver anstränga musklerna för att de ska stimuleras till att bli starkare. Styrketräning handlar om att träna med vikt – antingen din egen kroppsvikt eller med vikter på gymmet eller hemma.

Basövningar som knäböj,marklyft, bänkpress och liknande är perfekta för att snabbt bli starkare och få igång ämnesomsättningen. Dessutom behöver vi stärka hjärta och lungor, och det gör vi genom att kombinera styrketräningen med konditionsträning.

För någon betyder det powerwalks, för andra löppass. Varva ungefär hälften–hälften så ligger du bra till.

Läs mer: ”Hur går jag ner i vikt utan att tappa muskler?”

Få plattare mage?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Om magen putar ut för att du är uppblåst är det bra att undersöka vad i kosten som kan orsaka det. Prova dig fram genom att utesluta ett livsmedel i taget. Många upplever att veterika produkter som bröd och pasta gör dem uppblåsta i magen – och mår ibland bättre av att äta mer fullkornsprodukter eller minska på kolhydratrika livsmedel.

Även kostfibrer, som finns i fullkornsprodukter, bönor och grova grönsaker, kan ge besvär hos en del. Kål, lök och vitlök är också klassiker när det gäller gasbildning, liksom tuggummi och kolsyrad dryck. Testa dig fram och se vad du mår bra av.

När det gäller träning för att få en platt mage är det oftast ett lager fett utanpå musklerna som de flesta upplever som bekymret, inte att magmusklerna som sådana är för ”bulkiga”. Här gäller det att träna för att öka energiomsättningen, både styrketräning och konditionsträning – och som en självklar del i träningen behöver man även stärka bålmuskulaturen.

Läs mer: Platt mage NU  – med MåBra:s magspecial!

Slimma kroppen?

SVAR: Träning

Ankis kommentar: Om man måste välja – och i dag är helt fysiskt inaktiv – så måste svaret bli träning. Att ”slimma”, ”tona” eller ”forma” kroppen betyder att man skulpterar bort fett och får musklerna att framträda lite tydligare. Det ger kroppen ett fastare utseende.

Och det är styrketräning som ger den här effekten. Ingen behöver vara rädd för att bli ”för stor” av styrketräning – det ligger många års slit, svett och tårar bakom elitidrottarnas muskelhyddor. Satsa i första hand på basövningarna som jag nämnde i ett tidigare svar. De ger mest resultat på kort tid i träningsskorna.

Läs mer: Så får du fastare lår och rumpa

Bli piggare?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Allt har såklart med utgångsläget att göra. Äter man mycket skräpmat kan en bättre kost vara en väg till ett bättre välmående – och att man känner sig piggare – eftersom vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är så avgörande för vårt välbefinnande.

Men fysisk aktivitet är bra på så sätt att det sätter snurr på ämnesomsättning och syreupptagningsförmåga. Hjärnan jobbar dessutom bättre om vi anstränger oss fysiskt regelbundet.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Varva ner?

SVAR: Träning

Ankis kommentar: Många upplever att träning är en stressventil. Det har till och med visat sig i studier att fysisk aktivitet kan hjälpa vid stress. När vi tränar frisätter vi ämnen som får oss att må bra och koppla av.

Läs även: ”Hjälp, hur kan jag lära mig att koppla av?”

Sänka blodtrycket?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Både kost och träning har gynnsamma effekter på ett förhöjt blodtryck. Bra mat i det här sammanhanget är livsmedel som inte innehåller så mycket socker, eftersom socker och andra snabba kolhydrater ökar behovet av insulin, som i sin tur påverkar kroppsvikten.

Och väger vi för mycket eller har en hög andel fett så kommer högt blodtryck ofta som ett brev på posten. Håll därför koll på din sockerkonsumtion, utan att förbjuda sockret helt.

Kostfiber bidrar till mättnad och ger inte samma blodsockertoppar som vitt bröd, kakor och läsk. Dessutom är de kostfiberrika livsmedlen rika på vitaminer och mineraler, som på olika sätt påverkar blodtrycket positivt.

Träning kan sänka ett förhöjt blodtryck genom att förbättra bland annat energiomsättning och insulinkänslighet.

Läs även: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Tappa kilon utan hunger med Anki Sundins digitala kurs!

Gå ner i vikt med Anki Sundin

Optimal viktminskning är digitala kursen för dig som tröttnat på jojobantning och quick fixes och vill ha kunskap och praktiska redskap kring en hållbar viktminskning. MåBra:s nutritionist Anki Sundin guidar dig med verktyg, kunskap och inspiration för att successiv minska i fettvikt, men behålla eller till och med öka muskelmassan – det som är betydelsefullt för hälsan!

Du köper kursen på nätet och har fri tillgång till innehållet från både dator, smartphone och läsplatta.

Detta ingår:

  • Expertens bästa tips för en hållbar viktnedgång
  • Snabbkurs i näringslära
  • Filmade föreläsningar med Anki Sundin
  • Handplockade och näringsrika recept

Pris: 350 SEK
Läs mer och börja direkt här!

Nå drömvikten med Optimal viktminskning

Läs mer och börja direkt här!

Psst! Optimal viktminskning är den senaste av MåBra:s populära onlinekurser. Här hittar du mer information om vårt stora utbud:

Läs mer här!

Redaktionens tips
Dela på: