BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Mat-kombos som får dig att tappa kontrollen

23 okt, 2012 
5 värstingar:
Annons

Tappar du lätt kontrollen när du äter? Då bör du undvika viss typ av mat. Många maträtter gör det onödigt svårt att hålla fingrarna i styr!

Hör du till dem som inte kan ta bara en kaka, som alltid äter för mycket vid buffébordet eller vräker i dig smågodis som om det vore din sista måltid?

Släpp alla tankar på dålig karaktär eller misslyckande. Vissa livsmedel och situationer är nämligen som gjorda för att vi ska tappa kontrollen. Det handlar om noggrant framtagna smakkombinationer som är oemotståndliga – till exempel välplanerade smörgåsbord och snabbmatsmenyer som får hjärnan att skrika ”ta mer!”

En av de största bovarna i matväg är kombinationen socker och fett. Smakerna kan var för sig leda till beroende – och tillsammans har de i studier visat sig skapa ett sug i nivå med det efter alkohol, kokain och heroin.

– Socker, fett, och även salt, ger oss på egen hand positiva smakupplevelser och entusiasm. Men tillsammans triggar de varandra och ger en ännu starkare belöning, ett ännu större välbefinnande, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar i bland annat aptitreglering.

Annons

– Och när vi fått i gång belöningssystemet ropar det ”ta lite till” eller ”ta en större bit”, för att hålla kvar lyckokänslan. Därför fortsätter vi att äta.

Vad är det då för livsmedel som innehåller denna förödande kombination? Dels är det självskrivna onyttigheter som fikabröd, snabbmat och godis – men i mindre grad även flingor, bröd och halvfabrikat. Socker, salt och fett används i dessa livsmedel för att förstärka smakerna.

– Den värsta kombinationen är nog en fet hamburgare tillsammans med salt pommes frites och söt läsk, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

På tal om farliga kombinationer: Ibland kan något så självklart som en kaka till kaffet, ett glas läsk till chipsen eller lite ost och kex till vinet få oss att tappa kontrollen. Blandningen av smaker och konsistenser gör nämligen att vi kan äta mer av dem innan kroppen säger ifrån – jämfört med om de skulle ätas separat. Efter en tugga av det ena blir man sugen på nästa igen. Och så fortsätter det.

Annons

– Om man äter en och samma sak blir man ju till slut less på den. Men om det finns annat att välja bland varvar man mellan de olika, vilket leder till att man får i sig mer, säger Mona Landin-Olsson, överläkare och forskare vid Lunds universitet.

Samma sak händer vid buffébordet. Utbudet är enormt och vi tappar lätt kontakten med våra mättnadskänslor.

– Människan är inställd på att äta när det finns mat för att fylla på förråden inför sämre tider. Felet i dagens samhälle är att det finns för mycket lättillgänglig mat. Det kommer att ta många generationer innan vi lärt oss att kontrollera detta, säger Mona Landin-Olsson.

En annan nackdel med den här typen av mat är att den är kaloririk men inte speciellt mättande. Man kan därför äta nästan hur mycket som helst av den innan magen säger stopp.

– Den innehåller mycket kalorier per volym, vilket betyder att man får i sig massor av kalorier på kort tid utan att mättnaden hänger med. I stället triggar de i gång ett ökat ätande, säger Mona Landin-Olsson.

Annons

Hon menar att snabba kolhydrater som läsk, smågodis och kakor är det värsta man kan äta – men vill även varna för alkohol.

– Alkoholen i sig innehåller många kalorier, men den är även blodsockersänkande och aptitdrivande. Vi blir hungriga av den. För att kunna kontrollera sitt ätande menar hon att det är viktigt att äta regelbundet.

– Man ska nästan ställa klockan för sina måltider och sedan äta bara den mängd mat som man i förväg har bestämt sig för. Dessutom är det viktigt att äta redan innan man blivit hungrig. Hinner man bli jättehungrig finns risken att man överäter. Man får lyssna på sin kropp och ställa in tiderna efter den, säger hon.

Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson är det viktigt att lära känna sin mättnad.

– Vissa äter och äter och tänker redan på vad de ska äta härnäst. De har ingen kontroll. Det är viktigt att stanna upp och känna efter.

Båda är rörande överens om att vissa har lättare att tappa kontrollen än andra – och att det delvis är genetiskt. För dem gäller det att undvika den mat som de inte kan hantera.

Annons

– För vissa går det inte att äta godis bara på lördagar, de måste avstå helt, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Här är fem godsaker som innehåller massor av ajabaja-kombinationen socker och fett – och för att förhöja smakerna ytterligare: en nypa salt.

Ljus chokladkaka: 35,2 gram fett, 52,9 gram kolhydrater

Wienerbröd: 35,5 gram fett, 40,4 gram kolhydrater

Amerikanska muffins: 24,3 gram fett, 46,8 gram kolhydrater

Dajmstrut: 20,8 gram fett, 35,1 gram kolhydrater

Kanelbulle: 12,6 gram fett, 44,8 gram kolhydrater

När olika smaker, konsistenser och färger blandas blir maten oemotståndlig – speciellt om de innehåller socker, fett och salt. Se upp för:

Hamburgermeny med hamburgare, läsk och pommes frites

Ost, kex, vin och druvor

Cola och chips

Smågodis i olika smaker och konsistenser – och naturgodis med salta nötter blandade med fet choklad

Hämtmat, till exempel friterad kinamat med sötsur sås

Smörgås med smör, ost och marmelad

Tunnbrödrulle med fet korv, mos och söt senap/ketchup

Pannkaka med sylt och grädde

Bacon, som är fett, med vita bönor i sås som är sötad och saltad

Sushi med fet fisk, sött ris och salt soja

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Annons