Livsmedlet som påskyndar din viktnedgång

De här livsmedlet hjälper dig att gå ner i vikt.

 

Olivolja ökar mättnadskänslan, enligt en ny studie.Att olivolja är nyttigt visste vi redan. Nu visar en färsk studie från Tyskland och Österrike att den även kan hjälpa till vid viktnedgång.

Mättnadshormonet ökar

Att tillsätta olivolja i maten ökar nämligen mättnadskänslan, vilket leder till att man äter mindre – uppemot 200 färre kalorier dagligen, visar studien. Blodprover tagna på försökspersonerna visade även att andelen mättnadshormoner var högre hos den testgrupp som åt olivolja jämfört andra grupper som åt rapsolja eller smör i stället.

Studien visar även att det i vissa fall räckte med att känna doften av oljan för att känna sig mätt. En grupp testpersoner fick äta yoghurt med aromaextrakt av olivolja – och det ledde till att de drog ned på sitt kaloriintag med uppemot 176 kalorier om dagen.

Fett kan alltså ha en inverkan när det gäller mättnadskänsla och viktnedgång – men det skiljer sig mellan olika typer av fett. Forskarna vill med studien visa att det går att göra nyttig mat som håller oss mätta längre än många kalorisnåla alternativ som finns i dag.

Foto: Thinkstock

 

Utvald läsning