Katarina: "Jag slutade äta kött och gick ner 18 kilo"

Katarina Condrup har gått ner i vikt genom att äta vegetarisk kost och börja yoga. Dessutom har hon blivit av med sin värk och fått mer ork.

Kampen mot kilona har följt Katarina Condrup, 55, som en röd tråd genom livet.

– Jag har provat allt! Banandieter, viktväktarna, LCHF och en massa annat. Inget har funkat för mig i längden, säger hon.

Problemet har genomgående varit att hitta en bra balans och ett hållbart sätt att äta och träna.

– Jag har varit lite knubbig sedan jag var liten, och i tonåren gick det ett tag åt andra hållet.

Hon har även haft återkommande problem med smärta och värk i leder och muskler.

Ifrågasatte sin egen syn på hälsa

Förändringen kom för tre år sedan på en träningsresa till Mallorca. Deltagarna fick möjlighet att prova alla möjliga träningsformer, däribland yoga.

– Jag hatade det! Det var hemskt! Jag tyckte jag var ganska vältränad, men jag var fruktansvärt stel visade det sig. Och det här med att gå in i sig själv och hitta ett lugn – det hade jag aldrig gjort.

Men hon gav det en chans och började plötsligt ifrågasätta sin egen syn på hälsa. Kanske var hälsa inte detsamma som att vara smal och ständigt jaga kalorier? Kanske handlade hälsa om att må bra – på riktigt.

Under träningsresan började Katarina lyssna på sin kropp och känna efter vilken mat hon mådde bra av. Och långsamt började hon dra ner på mängden kött. Tidigare åt hon mycket kött hemma, både som smörgåspålägg och som huvudrätt.

– Till köttet blev det alltid gräddiga såser. Det hörde liksom till, säger Katarina.

Lät yogan ta plats och började äta vegetariskt

Hon bestämde sig för att ta med sig sina nya insikter hem till Malmö, för att fortsätta må så bra som hon gjort på Mallorca. Redan tidigare hade hon tränat tre pass i veckan och det fortsatte hon med. Men nu lät hon yoga ta plats i träningsschemat.

– Jag trodde aldrig att jag skulle gilla yoga, men nu bara älskar jag det.

Hon fortsatte även med den vegetariska kosten.

– Nu var målet att må bättre, att bli av med värken i mina leder och samtidigt gå ner i vikt som extra bonus.

Resultaten förvånade Katarina.

– Jag mådde mycket bättre, jag fick mer ork och framförallt mindre ont. Det var en känsla jag inte haft på många år. Tidigare kunde fötterna göra så ont på morgonen att jag knappt kunde sätta ner dem på golvet. Dessutom började jag gå ner i vikt. Jag tappade 13 kilo på fem månader, utan att egentligen förändra så mycket, och nu har jag gått ner fem kilo till.

Dricker vatten i stället för vin

En ny god vana brukar ofta föda flera goda vanor. Katarina dricker numera gärna vatten till maten, i stället för att av gammal vana ta ett glas vin.

– Maten smakar både mer och bättre när jag dricker vatten till den. Det enda som är jobbigt är att det inte är accepterat i sociala sammanhang, vilket jag kan tycka är lite ledsamt.

Katarina har nu lärt sig att man både måste gasa och bromsa med träningen. Och hon har hållit fast vid yogan och den vegetariska maten.

– Att äta vegetariskt hade jag tidigare förknippat med tråkiga sallader. Och visst kan det vara lite svårt i början att laga inspirerande vegetarisk mat. Men nu lär jag mig nya recept hela tiden. Det finns så många goda vegetariska rätter! Jag har till och med anmält mig till en kurs i raw food-matlagning. Sakta men säkert börjar även min man bli lite nyfiken!

Vem är Katarina Condrup?

Ålder: 55.

Familj: Man och tre barn, 32, 29, och 20 år.

Bor: I Malmö.

Gör: Är utbildad förskollärare, men arbetar inom familjeföretagen och sitter i styrelsen för några bolag.

Text: Shirin Djavidi

Foto: Pernilla Wästberg, privat

Läs mer: 

Jessica: ”Jag hade dött om jag inte gått ner i vikt”

Experternas bästa tips för dig som vill gå ner i vikt

Gå ner i vikt för gott – med vår onlinekurs Hållbar viktminskning

Utvald läsning