BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Jojo-bantar du som kändisarna? Hitta rätt vikt

15 dec, 2009 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en viktpendlare? Då är du i gott sällskap! Många kändisar jojar hej vilt. Det är inte farligt att pendla i vikt, men du vinner på att hitta viktbalansen, säger experterna.

Oprah Winfrey har i 20 år pendlat mellan att blixtbanta och vråläta och sett vågen pendla mellan 114 och 64 kilo. Renée Zellwegger äter upp sig inför Bridget Jones-inspelningar men visar sedan upp sig tunn och späd på röda mattan. Janet Jackson är en annan känd jojobantare, trådsmal till skivsläppen men mer än mullig däremellan. I Sverige har till exempel Carola Häggkvist berättat om sina godisbegär. På turnéer och melodifestivaler är stjärnan smal som en tonåring men har däremellan en mer mogen kropp.

Att pendla i vikt är något som många ”vanliga” kvinnor också ägnar sig åt. Inför sommaren eller till en stor fest vrålbantas det – men efter ett halvår är kilona på plats igen – och är ofta fler än före viktnergången.

Annons

– Man har bestämt sig för att gå ner 5–10 kilo och är jättepeppad. De första kilona försvinner snabbt, det är normalt. Sen går det trögare, då tappar många motivationen och börjar äta som tidigare, förklarar Marie Tegnér, MåBra:s viktcoach.

Andra lyckas uppnå sin målvikt. Men sedan händer något i livet, de hinner inte äta och motionera som de ska och börjar gå upp igen. Då släpper de alla tyglar och börjar tröstäta hej vilt.

– Om man svälter sig vänjer sig kroppen vid att det är dåliga tider och passar på att lagra fett när du börjar äta igen, förklarar Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.

Vid en snabb viktnergång bryter du ner både fett och muskelvävnad. När du sedan lika snabbt går upp igen är det bara fett du lägger på dig. Det leder till fel kroppsproportioner. Med mindre muskler minskar förbränningen och du har ännu svårare att hålla vikten.Det går att få stopp på pendlingarna och stabilisera vikten för alltid. För det första: avdramatisera ditt pendlande:

Annons

– Det är inte farligt att jojobanta. Det är övervikten, inte pendlingen i sig, som skadar dina organ, säger Claude Marcus. Det är också en myt att det blir svårare att gå ner och att sen hålla vikten om man jojobantat mycket.

– Inse att du kanske hör till dem som lätt går upp i vikt. Acceptera detta och inse att det är okej att pendla lite. Det gör inget om du lägger på dig ett par kilo bara du gör två saker: fortsätter motionera och ser till att du bromsar viktuppgången i tid.

Vänd pendeln i tid!

Du måste få stopp på vikten när den väl börjat öka. Marie Tegnér har många råd för hur du gör:

• Sätt en gräns för när det är dags att ta itu med vikten. ”När jag gått upp 3 kilo.” ”När mina jeans börjar strama.”

• Börja då att föra kostdagbok igen för att snabbt återta kontrollen.

• Rensa skåpen från alla onyttiga frestelser: pizza, chips, kex, kakor.

• Sitt inte framför tv:n – gör något roligt som inte hör ihop med mat: Ring en kompis, sticka eller virka, ta ett bubbelbad.

Annons

• Ät bra mat för att minska suget. Undvik ”vita” kolhydrater (socker, vitt mjöl osv) och alkohol som stimulerar suget.

• Lämna ett misslyckande bakom dig. Tänk långsiktigt och framåt i stället för att se ett bakslag som en katastrof. ”I morgon är en ny dag. Inget är förstört. Det var värt att få äta tårtan.”

• Ät varierat och av allt. Dels är det nyttigt, dels minskar risken för sötsug om du ”får” äta vad du vill – någon gång emellanåt.


DISKUTERA: Hur gör du för att få ordning på vikten? Besök vårt forum här och dela med dig av dina bästa tips.

Av Ussie Hjelm


Annons