H&M fälls för reklam med för smal modell

Vi har tidigare diskuterat modeller, size zero och andra skönhetsideal här på mabra.com. Nu har klädjätten H&M fällts av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, RO, efter att en privatperson anmält att de använt en alltför mager modell. Modellen, som heter Chanel Iman, var med i företagets höstkampanj och syntes bland annat på deras hemsida.

Så här skriver RO i sitt utlåtande:
 ”Anmälaren menar att modellens kroppsstorlek är sjuklig och att modeller med den här kroppsstorleken inte borde få användas i annonsering. Det är skadligt för alla kvinnor…Opinionsnämnden konstaterar att modellen ser extremt smal ut. Nämnden finner att avbildandet av extremt smala kroppar i reklam bidrar till ett ideal som är skadligt att sträva efter. Genom att i reklam visa bilder på sådana modeller tar annonsören inte ett socialt och yrkesmässigt ansvar”.

H&M svarar i ett pressmeddelande:
”Vi beklagar om vi har upprört någon med vår reklam, det är naturligtvis inte vår avsikt. Vi strävar inte efter att förmedla ett specifikt ideal, utan strävar efter att använda en mix av olika karaktärer, uttryck och kulturella bakgrunder. Det här var en av många kampanjer vi visade förra året.

Vad tycker du? Är modellen för smal?Utvald läsning