BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Håll vikten med svenska superbäret

24 jul, 2017 
Gillar du fet mat men vill undvika att gå upp i vikt? I så fall kan lingon vara svaret. Bäret bidrar till både mindre vikt, bättre blodsockervärden och lägre kolesterolhalter, visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Uppdaterad 2/9 2019

Lite lingon på tallriken kan hjälpa dig att hålla vikten – trots att du äter fet kost. En studie som gjordes på möss vid Lunds universitet visar att det röda bäret minskar risken för viktuppgång och förhöjda blodsocker- och kolesterolvärden.

I undersökningen användes en typ av möss som har lätt för att lägga på sig fett. De ska därför kunna jämföras med människor som är överviktiga och riskerar att drabbas av diabetes typ 2.

Mössen i studien delades in i grupper och fick äta olika sorters bär, tillsammans med kost som innehöll mycket fett. Efter tre månader hade gruppen som fått lingon till maten överlägset bäst resultat. De hade ökat drygt 20 procent mindre i vikt än mössen som inte fått några bär alls.

Lingon bäst mot fett

De hade också lägre blodsocker, var inte lika resistenta mot insulin och hade lägre inflammation i kroppen. Grupperna som gavs svarta vinbär och blåbär fick också bra effekter, men inte lika tydliga som lingon-gruppen.

Annons

Forskarna vid Lunds universitet planerar nu att göra om studien på människor. De ska också forska vidare för att ta reda på varför lingon stoppar de negativa effekterna av fet mat.

Håll vikten – Testa ett lingonrecept redan idag!

Sugen på en rätt där det syrliga bäret är huvudingrediens? Prova något av våra kalorisnåla alternativ nedan!

Lingonfisk med grönt mos

Meny-0911-viltskav med lingon

Viltskav med lingon

Fjällskavspytt med lingonyoghurt

AV: Linnea Bjärle  BILD: Thinkstock

Läs mer:

Gå ner i vikt – med jordgubbar!

Populära superbäret kan få dig att gå upp i vikt 

Så ökar du din fettförbränning

Testa vår kurs:

Annons