Experterna: Så blir du av med det farliga bukfettet – stor guide

Mai-Lis Hellénius, och bukfett.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sakta men säkert håller vi svenskar på att ändra kroppsform. Allt fler blir runda om magen. Och fler lär det bli, tror livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius. Trenden är både oroande och farlig, här ger hon sina bästa råd för att vända den.

Mai-Lis Hellenius

Mai-Lis Hellenius

– Det här bukfettet är särskilt skadligt eftersom det är så biologiskt aktivt, det vill säga det påverkar alla våra celler och deras funktioner. Bland annat driver bukfett på inflammation i kroppen och det går ut i blodet där det kan skada kärl och hjärta, förklarar Mai-Lis Hellénius.

En orsak till den ökande bukfetman är att vi äter för mycket av det ohälsosamma mättade fettet men för lite av de viktiga, nyttiga fetterna – och det i kombination med att vi är ett av de mest stillasittande folken i världen.

Mättat fett ger dubbelt så mycket bukfetma

– Fettkonsumtionen går åt helt fel håll i Sverige. Vi har dragit ner på socker men äter allt mer animaliskt, mättat fett och för lite av de nyttiga, vegetabiliska fetterna, visar statistik. Det här påverkar var på kroppen vi lagrar vår övervikt, menar Mai-Lis Hellénius.

Hon berättar att mättat fett i form av smör, charkprodukter, kött, grädde och andra feta mjölkprodukter har en tendens att lagras just i buken och levern. I en svensk studie såg man att mättat fett ger dubbelt så mycket bukfetma som vegetabiliskt fett från solrosolja.

– Fördelen med vegetabiliska fetter är att de fördelar sig jämnare över hela kroppen och inte ger lika mycket förfettning av levern. Vilket fett man väljer har alltså stor betydelse för hälsan.

Det positiva är att bukfettet försvinner först när man gör en livsstilsförändring till det bättre.

Minska bukfettet med ökad vardagsmotion!

– Det allra viktigaste när det gäller att bli av med bukfettet är att bryta stillasittandet och öka vardagsmotionen. Nummer två är att träna regelbundet. Kombinationen av de här två sakerna är jätteviktig, det räcker alltså inte att träna stenhårt tre gånger i veckan och sitta stilla resten av tiden.

Mai-Lis Hellénius jämför det med att enbart borsta tänderna extra noga och länge på lördag, men att strunta i det resten av veckan. Det räcker helt enkelt inte.

En livsstilsförändring behöver inte heller betyda att man aldrig mer får ha smör på mackan eller njuta av en gräddklick till kladdkakan.

– Vi ska inte vara rädda för fett, men vi kan göra bättre val. Det handlar om helheten, att få en bättre fettbalans totalt sett och byta ut en del av det mättade fettet mot vegetabiliskt fett.

Man kan unna sig smör ibland om man i övrigt mest använder vegetabilisk olja.

– Ett annat knep är att välja magra mejeriprodukter i stället för feta. De innehåller mindre av det mättade fettet, säger Mai-Lis Hellénius.

Psst! LISTA: 42 vanliga livsmedel du snabbt byter ut mot nyttigare varianter

Korv och charkprodukter är andra livsmedel som innehåller en hel del mättat fett. Även här kan man försöka byta mot smartare alternativ ibland.

– Prova att byta ut vanlig korv mot en vegetarisk korv ibland. Eller byt ut en av veckans köttmåltider mot en fiskmåltid eller ett vegetariskt alternativ. Livsstilsförändringar behöver inte vara mer dramatiska än så.

Så blir du av med det farliga bukfettet – fler tips:

Det här är en del av vår artikelserie ”Vinn fajten mot bukfettet”

Här hittar du alla delar:

Träningen som får bort bukfettet och ger plattare mage

Så vinner du fajten mot bukfettet – experten förklarar

Maten som minskar bukfettet – så ska du äta!

Därför ökar ditt bukfett om du stressar

Annons:

Kom igång med träningen med Sandra Friberg!

Sandra Friberg lär dig träna från grunden.

Under sex veckor tar du dig från start till mål på en utvecklande träningsresa – vi börjar lugnt med kortare pass med lägre intensitet för att sedan öka på efterhand. Kursen passar alla då det finns enklare varianter för samtliga övningar, du väljer din egen nivå. Lär dig även hur du kan anpassa träningen med olika intensitet och upplägg. Sandra Friberg finns med dig under hela kursen med träningsövningar i både videoformat, text och nerladdningsbara PDF-filer.

Pris: 249 kronor

Läs mer och börja direkt här

Redaktionens tips
Dela på: