Friskare och smalare utan gluten?

Ett liv utan gluten kan göra dig friskare och smalare, även om du inte är gluteinintollerant.

De redan frälsta säger att de blir slankare, piggare och slipper besvär med putmage och knip. En del går ännu längre och menar att gluten är orsaken till många av våra vanligaste sjukdomar, till exempel migrän och fibromyalgi. Skeptikerna menar att det mest är krångligt och onödigt för en icke-glutenintolerant att skippa gluten.

Nutritionisten Anki Sundin, som har skrivit flera böcker om näringslära, håller delvis med båda falangerna:

– Att en glutenfri diet skulle hjälpa mot ”allt” finns det inga belägg för. Men gluten finns i många livsmedel som vi generellt betraktar som onyttiga, som vitt bröd, kakor, bullar och så vidare. Utesluter man sådant är det klart att det kan påverka hälsan och vikten positivt, säger hon.

Hon tror inte att det finns några medicinska fördelar att leva glutenfritt om man är fullt frisk.

– Men det finns inte några näringsmässiga nackdelar heller, även om det är ganska pyssligt innan man vet vad man ska ersätta alla produkter med.

Trenden att välja bort det lilla proteinet som finns i vete, råg och korn fick ett uppsving med boken ”The G-Free Diet” av Elisabeth Hasselbeck, en av deltagarna i den australienska varianten av Robinson.

Under sitt djungeläventyr levde hon på svältgränsen – men hennes mage mådde bättre än någonsin. Väl hemma funderade hon på varför och kom fram till att hon led av glutenintolerans eller celiaki, som det också heter.

Sedan dess har även kändisar som Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham anammat ett glutenfritt liv, men utan att vara överkänsliga mot det.

Forskare tror numera att det kan finnas ett slags glutenintolerans light. Åkomman har fått namnet Nonceliak Gluten Sensitivity och ger ungefär samma symtom som celiaki: kramper i magen, diarré, svullen mage och trötthet. Skillnaden är att den mildare varianten av känslighet inte skadar tunntarmen.

– Det finns mycket kring gluten som man fortfarande forskar på och det betyder att det säkert finns människor som inte fått en glutendiagnos, men som ändå reagerar på just gluten, säger Anki Sundin.

Har man diffusa magtarmbesvär kan det alltså vara värt att testa en glutenfri diet i några veckor och se vad som händer.

– Man kan må bättre om man utesluter eller minskar intaget av gluten även om man inte är intolerant. Än så länge vet vi inte varför det är så, men en sannolik orsak är att vissa personer har en speciell form av allergi, allergi typ 3, som gör att man är känslig för gluten. Naturligt glutenfria produkter är ofta mycket näringsrika, vilket så klart påverkar hälsan och vikten.

Det här är gluten

Gluten finns i alla livsmedel som innehåller vete, råg och korn. Soppor, öl, soja och vissa havregryn kan också innehålla gluten.

Det finns glutenfria mjölsorter, knäckebröd och pasta att köpa i affärer och på apotek.  Potatismjöl, majsmjöl, rismjöl, bovete, hirs och polentagryn är naturligt glutenfria.

Källa: www.celiaki.se

Baka glutenfritt?

Missa inte vårt uppmärksammade recept på Oopsies, det glutenfria och kolhydratfattiga alternativet till bröd, pizzabotten och kaffedopp! Receptet hittar du här!

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

Är du glutenintolerant?

Få tips och hjälp med onlinekursen Gott & Glutenfritt!

– MåBra i samarbete med Tidningen Glutenfritt –

Efter att ha gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

DU FÅR…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för vardag och fest.

● Experttips om gluten från dietisten Sofia Antonsson.

● Steg-för-stegfilmer där Anneli Andersson, känd från bloggen Glutenfria godsaker, visar hur du bakar saftiga bullar och bröd utan gluten.

● En stor mjölguide.

● Smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Kursen kostar 199 kr och du når den på dator, mobil och surfplatta. Du betalar tryggt och enkelt med Klarna eller faktura.

 

Redaktionens tips