BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Forskning: Att dricka socker är sämre än att äta det

07 jun, 2018 
Att dricka dina kalorier ökar risken för övervikt mer än att äta dem, visar forskning.
Ett för högt kaloriintag ökar risken för övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar – oavsett varifrån kalorierna kommer. Men forskning visar att just läsk spelar en unik roll när det kommer till kroniska hälsoproblem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rapporten baseras på forskning från 22 nutritionister som deltog i 2017 CrossFit Foundation Academic Conference. Uppgiften var att reda ut frågan om alla kalorier har samma påverkan på övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.

En av de mest intressanta resultaten i forskningen som publicerades i Obesity Reviews är att när man dricker läsk och liknande drycker ökar sjukdomsrisken även för de som som i övrigt äter bra och håller sin vikt.

Läsk en stor viktbov

Rapporten gör en djupdykning i den existerande forskningen om olika kostrelaterade riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes typ 2 och landar i slutsatsen att läsk särskiljer sig ifrån andra typer av snabba kolhydrater och sockriga produkter (även om inget av det är bra för hälsan). Resultatet är särskilt intressant med tanke på diskussionen om varningstexter på läsk.

En annan utstickande slutsats från rapporten är att man inte kan se några kopplingar mellan aspartam och viktuppgång, en fråga som debatterats flitigt de senaste åren.

Källa: Futurity Bildkälla: IBL

Läs mer:

Övervinn sötsuget en gång för alla – 5 supertips som hjälper dig stå emot

Experten: Därför blir vi sjuka av socker

Annons