Forskning: Att dricka socker är sämre än att äta det

Att dricka dina kalorier ökar risken för övervikt mer än att äta dem, visar forskning.

Rapporten baseras på forskning från 22 nutritionister som deltog i 2017 CrossFit Foundation Academic Conference. Uppgiften var att reda ut frågan om alla kalorier har samma påverkan på övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.

En av de mest intressanta resultaten i forskningen som publicerades i Obesity Reviews är att när man dricker läsk och liknande drycker ökar sjukdomsrisken även för de som som i övrigt äter bra och håller sin vikt.

Läsk en stor viktbov

Rapporten gör en djupdykning i den existerande forskningen om olika kostrelaterade riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes typ 2 och landar i slutsatsen att läsk särskiljer sig ifrån andra typer av snabba kolhydrater och sockriga produkter (även om inget av det är bra för hälsan). Resultatet är särskilt intressant med tanke på diskussionen om varningstexter på läsk.

En annan utstickande slutsats från rapporten är att man inte kan se några kopplingar mellan aspartam och viktuppgång, en fråga som debatterats flitigt de senaste åren.

Källa: Futurity   Bildkälla: IBL

Läs mer:

Övervinn sötsuget en gång för alla – 5 supertips som hjälper dig stå emot

Experten: Därför blir vi sjuka av socker

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips