BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Forskare: Sluta skuldbelägga överviktiga!

26 jan, 2017 
”Det är ofta sämre att vara smal och otränad än överviktig och tränad. Om du äter sunt så kommer det att ge stora hälsoeffekter oberoende av vikten”
Annons

Feta och överviktiga får ofta gliringar och kommentarer om att de borde äta mindre och träna mer. Och det har ingen som helst effekt, annat än negativ.

– Om vi fortsätter med mantrat spring mer, ät mindre kan vi inte förvänta oss att det kommer att hända speciellt mycket, säger fetmaforskaren Erik Hemmingsson som arbetar på Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm, till SVT.

Förvisso får många av oss i oss mer kalorier per dag än vi gör av med, men biologin är lite mer komplicerad.

– Många kan slarva ganska rejält utan att gå upp i vikt medan andra som kämpar hårt med sin livsstil ändå går upp i vikt, säger Erik Hemmingsson.

Inställningen att ”feta människor får skylla sig själva” är enligt honom inte hållbar även om individen har ett eget ansvar, eftersom vi i dag lever i ett samhälle som uppmuntrar ett ohälsosamt leverne. Rådet att ”äta mindre och röra sig mer” har inte hjälpt någon ännu, menar Erik Hemmingsson.

Annons

Läs också: Nytt: Bakterier kan ligga bakom din övervikt

När du vill gå ner i vikt och hålla den nya vikten finns tre faktorer som framförallt kommer att jobba emot dig:

overviktiga-barn

Det kan låta lätt, allt som krävs är att gå ner i vikt är ett energiunderskott. Men trots detta är det få av oss som lyckas – och bara cirka fem procent av alla som lyckas gå ner i vikt kan sedan dessutom hålla den vikten efter fem år. Ännu svårare är det för personer som varit överviktiga sedan barnsben.

Men trots dessa fakta, och vetskap om att faktorer som stress, sömnbrist, psykisk ohälsa, hormoner och gener också ska spela stor roll för vikt och ämnesomsättning, så förekommer fortfarande diskriminering mot överviktiga överallt.

Annons

Läs också: Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

– Så är det och övervikt förknippas dessutom fortfarande med en rad negativa fördomar, som att överviktiga människor är dumma, lata och slarviga. Det är väldigt hårda omdömen om en grupp människor de flesta inte alls känner, säger Erik Hemmingsson.

I dag kan det vara en tröst för överviktiga att det finns fler sätt att kämpa mot vikten än med kalorier, det finns exempelvis terapi mot känsloätande och stress och läkare kan hjälpa med sömnen.

– Det är också viktigt att betona att även om fetma är svårbehandlad kan man lyckas. Och även om man är överviktig kan man göra otroligt mycket för sin hälsa om man har sund livsstil. Det är ofta sämre att vara smal och otränad än överviktig och tränad. Om du äter sunt så kommer det att ge stora hälsoeffekter oberoende av vikten, säger Erik Hemmingsson.

Läs också: Har du genen som leder till övervikt

Annons

Träning har relativt liten påverkan på vikten, jämfört med kosten. Men det är ändå en av de bästa valen man kan göra för sin hälsa. Även om förbränningen du får av träningen i sig inte är tillräckligt för att gå ner flera kilon så bygger du upp musklerna som förbränner fett, samtidigt som det är effektivt mot stress, psykisk ohälsa och positivt för sömnen – tre faktorer som kan få dig att gå upp i vikt.

– Vi är alldeles för stillasittande i dag och speciellt för barn är mer rörelse en extremt viktig strategi för att förebygga ohälsa, säger Erik Hemmingsson.

Källa: SVT

Foto: Thinkstock

majs-ner-i-vikt

Läs också: Viktråden som verkligen fungerar

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons