Forskare har hittat ämnet som motverkar fetma

Forskare kan ha hittat nytt vapen mot fetma.

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin som börjat reda ut vad molekylen interleukin-6 (IL-6) kan göra mot fetma. Det är en signalmolekyl i vårt immunsystem, vilket innebär att den bland annat är en del av vårt inbyggda skydd mot virus och bakterier – men man har också sätt att den påverkar vår energiomsättning.

I den nya studien verkar det som att den som har för lite IL-6 löper en ökad risk att drabbas av övervikt och fetma. Studien är gjord på råttor och möss, men forskarna tror ändå att resultaten kan gälla även människor, bland annat tack vare tidigare studier som visar att vi reagerar på liknande sätt på ämnet.

En del av hjärnan som avgör fetma

Först fick gnagarna äta en extra god och energirik kost, med ett högt innehåll av både fett och socker. Då kunde man se att de djur som blev feta också var de individer som hade ett lägre värde av IL-6, men bara i ett område av hjärnan.

För att se huruvida detta resultat verkligen visade ett samband mellan IL-6 i den delen av hjärnan och övervikt påverkades generna hos ett gäng möss så att de hade mindre IL-6 just där.

– Dessa råttor och möss lade på sig mer kroppsfett och ökade i vikt, och det såg vi också hos de gnagare som inte hade tillgång till den frestande energirika maten utan bara åt hälsosam mat. Vi drar slutsatsen att minskade nivåer av IL-6 i detta hjärnområde är problematisk, och att det sannolikt bidrar till störningar i ämnesomsättningen och viktökning, säger Devesh Mishra, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, till Forskning.se

Mindre hunger, högre energiomsättning

Forskarna kom då till slutsatsen att produktionen av IL-6 i den parabrakiala delen av hjärnan viktig för kroppens förmåga att reglera kroppsvikten. Detta för att det påverkar två avgörande aspekter samtidigt: Dels minskar den matintaget, dels ökar den energiomsättningen i kroppen.

En sak som forskarna dock inte kan förklara än är varför sambandet bara kunde ses hos hanmössen – inte hos honorna. Honmössen tycks ha ett skydd mot fetma som hanarna saknar, då deras nivåer av IL-6 i alla fall var normala. Huruvida detta även skulle gälla på människor väntar vi med spänning på att få veta!

Källa: Forskning.se, Sahlgrenska akademin  Foto: TT

 

Läs mer:

Mammor med dessa 5 vanor minskar risken för fetma hos barnen

Ny undersökning: Var femte ungdom lider av fetma

Nytt samband mellan fetma och tarmbakterier funnet

 

Utvald läsning