Forskare: "Ät den här kolhydraten och gå ner i vikt"

Forskare: "Ät den här kolhydraten och gå ner i vikt"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ett av de absolut enklaste sätten att gå ner i vikt är att äta mer av kolhydraten kostfiber, minst 30 gram om dagen. Det menar amerikanska forskare vid University Massachusetts, som i sin studie delat upp deltagarna i två grupper.

Den ena gruppen fick endast uppmaningen att äta minst 30 gram fibrer varje dag, utan att behöva räkna kalorier eller följa några andra riktlinjer. Den andra gruppen följde en mer komplicerad diet som gick ut på att dra ner på kaloriintaget och äta mycket frukt, grönsaker, fullkorn, fisk, fågel, nötter och magra mejeriprodukter, medan de minimerade intaget av rött kött, socker, salt, alkohol och mättat fett.

Håller dig mätt på mindre

Resultatet efter ett år visade att båda grupperna hade gått ner i vikt och förbättrar sitt blodtryck och sin insulinresistens. Gruppen som följt den mer specifika dieten hade visserligen gått ner något kilo mer i vikt, men skillnaden var inte större än så mellan de två grupperna.

Ett högt intag av kostfibrer är alltså en av de viktigaste komponenterna i en viktminskningsdiet, menar forskarna. Inte minst då fibrer sväller i magen och ger bra mättnadskänsla som håller i sig länge.

Bra källor till fibrer är bland annat fullkornsprodukter, nötter, frön, frukt och grönsaker.

– Vi uppmanar människor att inte förlita sig på fibertillskott eller ett enskilt fiberrikt livsmedel, utan istället få i sig fibrer från en mängd olika livsmedel i sin kost, säger forskaren Yunsheng Ma.

Foto: Thinkstock

Läs också:

8 anledningar att äta supernyttiga chiafrön

Slankare midja med nyttiga bakterier

De 8 viktiga fetterna som är bra för figuren

 

Redaktionens tips
Dela på: