Fixa vikten med ett oktoberlöfte – så gör du!
Att vår vikt pendlar upp och ner under året är egentligen inget konstigt. Under vissa perioder rör vi oss per automatik mer, samtidigt som vi är mer stillasittande under andra. Likaså äter vi mer godsaker under perioder med många högtider, medan vi kanske håller igen lite extra strax därefter.
Nu visar en färsk studie att den tid på året då vi väger som minst är i början på oktober. Allra tyngst är vi – kanske inte helt oväntat – efter nyår.
Men vad sägs om att försöka undvika den där nästan obligatoriska viktökningen från oktober till januari – och i stället hitta hållbara vanor som ger en mer balanserad vikt?
Läs också: Res dig upp på jobbet – och rasa i vikt!
Lisbeth Stahre är medicine doktor med speciellt fokus på känslomässigt ätande. Hon har under många år jobbat med att ta fram ett program för en effektiv och långsiktig viktminskning. Så här säger hon om resultatet från studien ovan:
– Det är inte så konstigt egentligen. Även om det kanske blir en del godsaker under sommaren så äter vi ändå ganska nyttigt då, med sallader, grillat och frukt. Dessutom är vi väldigt aktiva och tar lättsamt på livet då. De här vanorna tror jag följer med en bit in på hösten, vilket kan vara anledningen till att vi är som lättast då.
Sedan kommer mörkret och kraven, menar hon.
– Under hösten, när jobbet drar igång på allvar, kommer stressen. Dessutom blir vädret sämre, det blir mörkare och kallare. Det här kan ge en annan typ av ätande och rörelsemönster. Vi kanske äter för att må bättre. Sedan når vi kulmen under december, med all mat och fika. Under julen brukar vi även röra oss mindre.
Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!
Ett viktigt sätt att ta kontroll över vikten och ätandet under den mörka årstiden är att inte låta känslorna ta över, menar Lisbeth Stahre.
– Ofta kan det bli så att vi överäter på grund av att vi mår dåligt, det kanske är för mycket på jobbet till exempel. Eller att du blir deppig av mörkret. Försök att identifiera de här känslorna som gör att du tar till maten, då är det lättare att sätta stopp i tid, säger hon.
Och dra nytta av den positiva känslan att du kanske gått ner något kilo efter sommaren.
– Jobba vidare med det här. Det är ju nu du är som smalast, ta vara på det. Märker du att du börjar tappa dina goda vanor, stanna upp. Kom ihåg att du alltid kan göra ett aktivt val. Varför äter du sämre just nu? Varför gör du det valet? Är det kanske bättre att offra lite för att hålla vikten?
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Läs också: 21 enkla genvägar som ökar din förbränning
För även om du nått en vikt som du är nöjd med måste du kanske göra en viss ansträngning för att behålla den.
– Studier visar att de flesta brukar gå upp ungefär hälften av sin viktnedgång det första halvåret efter avslutad diet. I rask takt fortsätter de sedan att gå upp resten. Trist, men så är det. Det handlar om att lära känna sig själv. För att undvika att återfalla i gammalt ätbeteende behöver man använda sig av den kunskap man har fått om sig själv.
Men var snäll mot dig själv och undvik förbud och pekpinnar, säger Lisbeth Stahre.
– Vi är redan tillräckligt hårda mot oss själva. Jag brukar jobba med 50-metoden, vilken innebär att man kan äta en halv lussebulle eller halv pepparkaka. På så sätt kan du unna dig, men till hälften av kalorierna.
Läs också: Fatrex: Bränn fett med ny svensk supermetod
Och om du skulle gå upp några kilon, försök att inte klandra dig själv.
– Det är inte hela världen. Tänk så här: ”Okej nu gick jag upp ett par kilon över jul. Varför? Jo, det blev lite för mycket av det goda. Nu blir jag lite mer uppmärksam på vad jag stoppar i mig.” På så sätt kan du hitta en logik i det hela, i stället för att kanske bli ledsen och nästan desperat att gå ner igen. Ta tillbaka kontrollen och lägg upp en plan, så kommer du att lyckas.
3 steg till en hållbar vikt
Låt inte känslorna ta över när höstrusket kommer – då finns det en risk att du trillar dit och går upp i vikt. Tänk på att det krävs lite arbete att hålla vikten, men det behöver inte alls vara speciellt avancerat eller kravfyllt. Här är Lisbeth Stahres enkla steg för steg-metod – där fokus ligger på att lära känna dig själv.
1 Hitta dina ätfällor
Till en början är det viktigt att hitta anledningen till att du har lätt att gå upp i vikt eller svårt att skaffa hållbara vanor. Försök svara på frågor som: Varför äter du som du gör? Har du svårt att kontrollera ditt ätande? Ligger det några speciella känslor bakom? Är det i speciella situationer? Det kan till exempel vara när du är stressad, ledsen, ensam – eller till och med glad och uppspelt. Var ärlig mot dig själv så kan du nog minnas några specifika situationer som är ganska typiska för dig och ditt ätande. Ta hjälp av förslagen nedan, anteckna gärna.
Till exempel:
Situation: Diskussion med väninna/partner.
Känsla: Arg, ledsen.
Resultat: Åt glass på kvällen.
2 Undvik fällorna
Nu är det dags att hitta en strategi som hjälper dig att undvika de situationer som gör att du överäter. Här kan det krävas en del planering. Vet du till exempel att du kommer att ha en stressig vecka på jobbet, tänk ut hur du ska hantera den. Behöver du ha med dig mellanmål för att undvika överätande? Är du alltid stressad hemma? Behöver ni göra en omfördelning av arbetet i hemmet? Sedan är det naturligtvis svårt att förutse alla problem, då är det i stället viktigt att försöka ersätta maten med något annat, se nedan. Det viktiga är att du är medveten om ditt känsloätande.
Läs också: Bränn fett – genom att äta citronskal
3 Hitta en ersättare
När du hamnar i en situation där du äter för mycket, finns det något annat du kan göra i stället? Ofta blir maten en flykt från det verkliga problemet. Är du arg på din partner? Prata med honom eller henne, i stället för att äta något som bara ger dig lugn för stunden. När du märker att du är på väg att stoppa något i munnen av bara farten, stanna upp och tänk ”Varför gör jag detta?”. Försök att ta del av känslan du fick den gången du lyckades besegra suget utan att äta något. Den kan du ta fram nästa gång i liknande situationer.
Läs mer på www.lisbethstahre.com
A och O för en hållbar vikt
Ett vanligt misstag som många gör är att de börjar äta precis som vanligt efter en viktnedgång. Men faktum är att man måste äta mindre nu än tidigare, enligt vissa studier uppemot 30 % färre kalorier, eftersom kroppen ställt in sig på en lägre förbrukning och hushållar med färre kalorier. Så även om du nått din målvikt, försök att inte äta för mycket, för då riskerar kilona att komma tillbaka.
7 enkla övningar med maxad förbränning
Läs också: 7 enkla övningar med maxad förbränning