Familjen Altefur gick ner 150 kilo tillsammans!

Familjen Altefur har tillsammans gått ner 150 kilo.

Familjen Altefur är populära musiker i Blekinge, berömda för sina julkonserter som lockar en stor publik varje år. Men i december 2018 när de framträdde i Fredrikskyrkan i Karlskrona var det en betydligt slankare och friskare musikgrupp som mötte publiken.

Flera i familjen hade länge varit överviktiga. Den som hade det tuffast var sonen Magnus, som för ett antal år sedan lyckades gå ner en massa i vikt. Trots det mådde han sämre och fick alltfler hälsoproblem. Det var hans sökande efter svar som blev startskottet för hela familjens hälsoresa. Magnus livsstilsförändring inspirerade både hustrun Elsa och pappa Roger, men har också varit till hjälp och stöd för brodern David och hans fru Linnéa.

– Vi har peppat varandra. Det hade varit svårt att sitta på släktmiddagar och kalas och säga nej till olika maträtter. Nu har det gått lättare eftersom alla har haft det gemensamma målet att minska i vikt, säger Elsa, som numera har samma klädstorlek som på högstadiet.

I dag har Magnus gått ner 36 kilo och väger 79 kilo. Elsa, som tidigare vägde 104 kilo, har gått ner 30 kilo. Brodern David och hans fru Linnéa tjuvstartade sin viktresa redan året innan och har tillsammans lyckats tappa 80 kilo.

Men för Magnus krävdes något mer.

– Trots att jag försökte gå ner i vikt gick det nästan inte. Det spelade ingen roll vad jag åt, eller hur mycket.

Magnus, Elsa, David, Heléne och Roger vägde tidigare flera hundra kilo tillsammans.

Magnus, Elsa, David, Heléne och Roger vägde tidigare flera hundra kilo tillsammans.

Mjölkfritt gjorde all skillnad

Magnus hade känt sig i dålig form länge, men under 2017 blev det värre. Han hade värk i hela kroppen, konstant ont i huvudet, kände sig trött och slut. När han fick allt fler symtom blev han orolig. Problemen med magen ökade och han var ständigt lätt illamående. Han fick kliande utslag på benen och dessutom låste sig käkarna. Till slut kunde han knappt öppna munnen. Det blev flera läkarbesök.

– Naturligtvis fick jag rådet att gå ner i vikt. Jag skulle också trappa ner på arbetstiden och vila mer.

Magnus fick diagnosen utbrändhet och muskelkramp med ”frusen käke”. Det gick några månader men han blev bara sämre.

– Jag kände att kroppen sakta stängde ner och var väldigt orolig. Då började jag söka på nätet. Mycket verkade stämma på glutenintolerans och jag fick göra ett test på sjukhuset.

Medan Magnus väntade på provsvaren åkte han och familjen till Elsas släkt på Öland för att fira julen 2017.

– När jag kom dit var jag i risigt skick. När Elsas syster frågade om jag ville ha kaffe svarade jag att jag mår ännu sämre av kaffe. Hon gav mig rådet att testa havremjölk i stället för vanlig mjölk i kaffet.

Efter kaffet mådde han inte dåligt som han brukade göra.

– Elsas syster har en son som inte tål mjölkprotein och hon föreslog mig att utesluta alla mjölkprodukter under en period och se vad som hände.

Den julhelgen åt Magnus enbart mjölkfri mat – och till sin stora förvåning mådde han bättre än på flera år!

– Det var en aha-upplevelse. Gluten var inte problemet, däremot allt som har med mjölk att göra och det handlar inte om laktosintolerans utan om en kraftig allergi mot mjölkprotein.

Symtomen försvann – liksom kilona

Väl hemma började de utesluta alla produkter med mjölk.

– Nästan alla mina symtom försvann på några dagar. Plötsligt kunde jag stiga upp ur sängen utan värk i kroppen, huvudvärken släppte, magen blev bra och tröttheten var borta liksom utslagen på benen. Jag blev lättare i kroppen.

Den mjölkfria dieten har haft stor effekt både på välmående och vikt, liksom promenader.

– Vi promenerar och nattar barnen samtidigt. Efter tio minuter sover de i sina vagnar och vi går en mil. Då har vi tid att prata om allt möjligt.

Magnus har även dragit ner på portionsstorlekarna och försöker att undvika för mycket sötsaker.

– Jag är väldigt sockerberoende och försöker hålla nere intaget. Numera är det lättare eftersom de flesta godsaker innehåller mjölkprotein. Men jag äter lite mjölkfritt godis och chips ibland.

Av: Stina Helmersson Bild: Ewa Stackelberg, privata

Familjen Altefur

Magnus: 33 år.

Elsa: 29 år.

Paret har två barn tillsammans.

David: 36 år.

Linnéa: 26 år.

Pappa Roger: 59 år.

Mamma Heléne: 63 år.

Läs mer:

Coyntha, 54: ”Jag sprang bort 25 kilo”

Jessica: ”Jag hade dött om jag inte gått ner i vikt”

Ebba: Jag utmanade mig själv – och tappade 10 kilo!