BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Experten: Så tar du kontroll över ditt sötsug

16 okt, 2019 
AvNina Jakobson
Näringsfysiolog Kristina Andersson hjälper dig att identifiera dina fallgropar och ta kontroll över ditt sug.
Uttråkad, stressad eller trött – vad är det som triggar ditt sockerbehov? Näringsfysiolog Kristina Andersson hjälper dig att hitta just dina fallgropar.
Annons

Rent fysiologiskt är hunger en över levnadsinstinkt. Vi måste ju äta för att klara oss. Men när vi äter utan att vi behöver mer mat handlar det inte längre om att vi är hungriga utan om att hjärnan säger att det är härligt att stoppa söta, goda saker i munnen. Vi är helt enkelt sugna. Och suget är allt annat än en överlevnadsinstinkt.

– Vi är i grunden byggda för att intressera oss för mat, för att ständigt leta efter mat och för att äta den när vi får tag i den. Vi ska helt enkelt passa på att äta när det finns mat eftersom vi inte vet när vi får äta igen. Det funkar om vi lever där det är svårt att få tag på mat, men det blir ett problem i dagens samhälle som vi själva har skapat.

Kristina Andersson är näringsfysiolog och har skrivit boken ”Ät hjärnsmart”, som bland annat tar upp hur våra ätbeteenden vuxit fram genom historien och varför vi faller för söta smaker trots att vi vill låta bli.

Annons

Skilj på vad som är hunger och sug

Att äta ger oss en belöning i form av dopamin, men olika mat ger olika mycket belöning. Den högbelönande maten, som kombinerar sött, fett och salt, ger oss både dopamin och opiater och ger därmed både välmående, smärtlindring och ångestdämpning för stunden.

– Tyvärr kommer broccoli aldrig att ge samma sak och det är därför vi blir sugna på klassiska onyttigheter och skräpmat.

– På grund av det här är det lätt att ta till maten för att lösa flera olika problem. Men det blir jobbigt eftersom vi ofta inte kan skilja på vad som är hunger och vad som är sug.

Orsakerna till suget kan vara allt från att du är uttråkad eller ledsen till stressad eller trött.

– När vi är trötta väljer vi alltid kortaste vägen till belöning och mat har en uppiggande effekt. När vi fryser vill vi äta för det hjälper oss att få upp värmen.

Så lär du känna ditt sug

Men suget kan också uppstå av ren vana.

Annons

– Det blir en kognitiv betingning. De allra flesta köper till exempel godis när de går på bio och funderar inte över om de vill ha det. På fredag kväll har vi fredagsmys för det är vi vana vid.

Hur kan jag lära känna just mitt sug?

– Intressera dig för vad du egentligen känner. Vänj dig vid att alltid stanna upp och känna efter, säger Kristina Andersson.

Är det hunger? Var det länge sen du åt ska du förstås äta. Är du rastlös? Du kanske kan ta till något annat än mat för att få bli lugnare. Känner du dig ledsen? Det finns andra sätt att få tröst än maten.

– Om du hittar vad problemet egentligen är kan du hitta den bästa lösningen på det. Fysisk aktivitet är ofta ett bra svar, det ger samma belöning som att äta.

Så fundera inte på hur du ska lösa ditt sug, fundera på vad som ligger bakom det. Har du svårt att se vilka just dina fallgropar är, skriv kostdagbok.

– Det kan vara intressant att se när du faller dit och anledningarna till varför du gjorde det. Då är det mycket lättare att hitta dina mönster.

7 akuttips när suget sätter in

  1. Stanna alltid upp och analysera. Varför blev jag sugen just nu? Vilken är den bakomliggande orsaken?
  2. Gör någonting. Börja med något och bestäm dig för att du ska göra det i 10 minuter. Det kan vara att rensa en låda eller gå på en promenad, bara gör något.
  3. Aktivera dig och rör på dig.
  4. Ät något proteinrikt och mättande, som ett ägg till exempel.
  5. Borsta tänderna är en klassiker för att suget ska försvinna.
  6. Drick vatten.
  7. Ta en powernap eller gå och lägg dig.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Trist, trött eller trött? 9 vanliga orsaker till sötsug

Quiz: Är du sockerberoende?

4 tips på nyttiga recept som kan hjälpa mot sötsuget

Testa vår kurs:

Annons