BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Experten: Öka förbränningen med hjälp av desserten!

02 jun, 2017 
Gå ner i vikt med choklad!
Visste du att kakao är otroligt effektivt för att öka din fettförbränning? Här förklarar näringsfysiologen Fredrik Paulún hur.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett av de livsmedel som innehåller allra mest antioxidanter är också vanligt förekommande i goda chokladdesserter och godis: kakao.

När man mäter antioxidanter gör man det på den så kallade ORAC-skalan, och där har kakao ett värde på 80 000– vilket kan jämföras med exempelvis broccoli på 1360 och cashewnötter på 1948.

De antioxidanter som främst förekommer i kakaon är polyfenoler. Antioxidanter är kända för att de bland annat gör att kroppen behåller sin insulinkänslighet – alltså är de bra för förbränningen och blodsockernivån.

Läs också: Chokladälskare? 8 otippade anledningar att ta en bit till!

Dessutom innehåller kakao teobromin – den substans som gör att katter och hundar inte ska äta choklad eftersom de inte har enzymet som bryter ner det. Teobromin påminner om koffein och är centralstimulerande. Substansen har också bevisats öka energiförbrukningen samt öka frisättningen av fett från cellerna.

Annons

Nackdelen är att det i all sorts choklad finns mer socker och fett än mängden kakao kan jämna ut för. Du kan alltså INTE frossa i choklad och tänka att du ska gå ner i vikt samtidigt. Detsamma gäller för kakaopulver och kakaonibs – även om de är nyttigare än choklad.

Trots detta är kakao ett bättre alternativ än många andra. Om du vill unna dig något och kan tänka dig att byta chipsen och lakritsbåtarna mot några bitar mörk choklad så är det fortfarande en vinst för hälsan.

Läs också: Choklad – så mycket är nyttigt för dig

En annan fördel med mörk choklad är den bittra smaken. Den gör att vi snabbare tappar suget efter mer och det är lättare att sluta efter just några bitar.

Sammanfattningsvis kan vi säga att choklad är ett bättre ”unna sig”-alternativ – men inget som kommer att fixa sommarformen.

Källa: ”50 genvägar till fettförbränning” av Fredrik Paulún

Foto: Thinkstock

8 hälsosamma anledningar att äta choklad ofta

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons