BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Efter Dukan Diet: Hanna håller måttet!

13 feb, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När Hanna Karlemark testade den omtalade Dukandieten fick hon förbluffande resultat. Fem kilo försvann på bara två veckor. Många läsare har hört av sig och undrat – hur gick det sedan?

Precis ett år har gått sedan Hanna blev MåBra-redaktionens försökskanin för en ny viktminskningsmetod. Vi hade hört talas om en fransk ”superdiet” som heter Dukan efter upphovsmannen Pierre Dukan. Och eftersom Hanna ofta klagade över sina ”sambokilon” efter alltför många mysmiddagar, vin och sötsaker där hemma med Tommy tyckte vi att hon var som klippt och skuren för att testa Dukan.

– Jag var väldigt nyfiken på den här dieten som många kändisar kör när de snabbt måste bli av med några kilon. En släkting hade testat den och minskat mycket på väldigt kort tid, berättar Hanna.

Namnet på inledningsfasen, Attackfasen, fick henne dock att blekna en smula. Under cirka en vecka går man på kollisionskurs mot fettcellerna genom att strypa tillförseln av alla typer av kolhydrater. Inte en frukt, grönsak, bröd- eller godisbit skulle få komma över Hannas läppar. Bara fettfördrivande proteiner från kött, kyckling och fisk. Med keso eller yoghurt till.

Annons

– Tänk om jag inte klarar det, tänkte jag. Alla räknade ju med mig – jag skulle ju förhoppningsvis bli ett fall i tidningen. Det kändes lite läskigt, berättar Hanna.

– Trots att Dukan är en ganska tuff diet kände jag att den skulle fungera för mig. Jag gillar kött och eftersom Dukan är baserad på proteinkost passade den mig. Jag behövde aldrig känna mig hungrig och sugen eftersom sådan mat mättar bra.

Hela redaktionen hejade på när Hanna körde i gång med testprojektet. Vi var beredda att stötta vår Dukankanin på alla vis. Först infördes tilltuggsförbud vid fikat eftersom kakglada Hanna inte fick frestas. Men efter ett tag kunde vi koppla av och bulla upp igen. Hanna visade sig ha en sagolik karaktär. Och plötsligt hade Jag-kan-inte-Hanna förvandlats till Jag- kan-med-Dukan.

Kiloraset lät inte vänta på sig. När en vecka hade gått kom Hanna glädjestrålande till jobbet – tre kilo hade försvunnit! Vi trodde inte våra öron.

Annons

– Det var oerhört peppande att se kilona rasa vecka för vecka, berättar Hanna.

Under de första faserna kändes dieten begränsad och lite enformig.

– Jag är ingen fantasifull receptkreatör utan levde på grillad kyckling, rökt fisk och yoghurt under den första tiden. Jag saknade frukt, grönsaker, bröd och pasta.

– Men jag brukade påminna mig om att det trots allt bara var under en kort period som jag skulle leva på det begränsade maturvalet. Snart skulle jag få börja äta någorlunda ”vanlig” mat igen.

Efter ungefär en månad kunde vi på redaktionen se skillnaden.  Sambomullet hade definitivt försvunnit. Hanna hade gått ner ett par klädstorlekar. Och hennes viktresa blev ett lyckat och uppmärksammat reportage i februarinumret 2011.

– När tidningen kom ut hade jag gått ner nio kilo. Efter det har jag fortsatt att minska, berättar hon.

Sammanlagt blev det minus 12 kilo, vilket var mer än Hanna någonsin hade vågat hoppas på.

Annons

– Mitt ursprungliga mål var att gå ner fem kilo. Men det målet hade jag klarat redan efter 14 dagar!

Efter en månad gick Hanna in i dietens tredje fas, Sammanslagningsfasen. Då får man äta bröd, frukt och andra kolhydrater i begränsad mängd.

– Det kändes som att leva som vanligt igen och allt blev plötsligt mycket enklare.

Tack vare Hannas framgångar spred sig en Dukanfeber på redaktionen. Kakburkarna åkte ut igen och nu satt alla med kesoburkar på fikarasten. Det pratades recept och proteintips, och Hanna blev vår erfarna rådgivare. Men det är inte bara här på redaktionen som Hannas viktnedgång fött inspiration.  Många läsare har hört av sig med positiva synpunkter och frågor till ”Dukanexperten” Hanna.

– Det är kul att kunna hjälpa och inspirera andra. Och själv blir jag sporrad att hålla mig på banan, säger Hanna.

I dag följer Hanna den fjärde fasen, Stabiliseringsfasen, som varar livet ut. Man äter vanlig mat men har en proteindag varje vecka.

Annons

– Det händer också att jag äter godis och skräpmat ibland, erkänner Hanna.

– Även om jag unnar mig små utsvävningar ibland har jag hittat en balans som jag trivs med. Vikten pendlar stadigt mellan 57 och 59 kilo. Jag har hittat en ram att hålla mig inom och det känns tryggt. Även om jag lätt faller för frestelser har jag verktygen som behövs för att snabbt komma på rätt köl igen.

Dukans faser

Attackfasen
När: Från dag ett och max tio dagar framåt

Ät: Bara proteiner som kött, fisk, ägg och magra mejeriprodukter.

Cruisefasen
När: Efter attackfasen tills du nått din målvikt.

Ät: Varannan dag proteiner. Varannan dag proteiner och grönsaker.

Sammanslagningsfasen
När: Från målvikten och framåt, beroende på hur mycket du tappat i vikt.

Ät: En ren proteindag i veckan. Nu får du lägga till en frukt, två skivor fullkornsbröd och lite ost varje dag. Dessutom en portion stärkelserikmat och ett glas vin i veckan.

Stabiliseringsfasen
När: Efter sammanslagningsfasen.

Ät: En ren proteindag i veckan, resterande dagar får du äta vad du vill.

AV: Eva Boholm

BILD: Lennard Dannstedt

Här hittar du allt vi skrivit om Dukan Diet tidigare!

Annons