BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Därför blir vi tjocka - allt om nya viktfällorna

04 feb, 2013 
Visar vågen på plus? Då kan ett förkylningsvirus varit framme!
Alla vet att för mycket mat och för lite motion leder till övervikt. Men det finns många fler förklaringar till att våra midjemått ökar. Här är de nya viktfällorna - och hur du undviker dem!
Annons

Förkylning ökar vikten 

Ett vanligt förkylningsvirus kan förklara varför vissa blir tjockare än andra. Viruset, som heter Adenovirus 36, gör att kroppen bildar fler fettceller. Det får dessutom fettcellerna att lagra mer fett än normalt.

– De som infekterats av viruset verkar löpa dubbelt så stor risk att bli feta än de som inte haft det, berättar Catharina Lavebratt, forskare vid Centrum för molekylär medicin vid Karolinska institutet.

– Alla som haft den här förkylningen blir inte fetaMen en del får en extra känslighet för fetma efter förkylningen.

Tillsammans med flera andra faktorer, som arv och sömnvanor, kan förkylningsviruset bidra till att vissa blir fetare än andra.

– Det positiva med den här typen av fetma är att den verkar vara lätt att få bort med motion och kostförändringar, berättar Catharina Lavebratt.

Hur vet man då att man haft just det här viruset? Finns det något test?

Annons

– Inte i dagsläget, men vi håller på att ta fram ett test. Att få ett besked kan dels avlasta från eventuella känslor av skuld för övervikten, dels motivera att ta tag i kost och motion. Barn och ungdomar som har ärftligt anlag för fetma kan testa sig för viruset och vara noga med att hålla vikten genom bra mat och fysisk aktivitet.

Det här hjälper!

Än finns inget vaccin mot Adenovirus 36. Men man kan minska risken att smittas av det.

– Smittvägarna är de vanliga: Viruset smittar från människor som nyser och hostar och från saker som de sjuka tagit i, säger Catharina Lavebratt.

Bästa sättet att förhindra smitta är att vara noggrann med sin handtvätt.

– Använd tvål och vatten och gärna även handsprit.

– Undvik att ta folk i hand om de är förkylda.

– Håll fingrarna borta från näsan, munnen och ögonen. Peta inte!

– Nyligen presenterades en ny, stor studie som visar att Echinaforce, som innehåller röd solhatt, delvis kan förebygga förkylning. Främst förebygger det förkylning hos dem som slarvar med mat, träning och sömn.

Annons

Sömnbrist ger matsug

Det finns ett starkt samband mellan sömn och vikt. Forskare har sett att människor som sover för lite under lång tid äter mer än tusen kalorier för mycket varje dag. När man studerat svenska kvinnor har man sett att de som sover mindre än åtta timmar per natt har större buk än de som får minst åtta timmars sömn. Kvinnor som sov extremt lite, mindre än fem timmar per natt, hade ett midjemått som i genomsnitt var nio centimeter större än hos dem som sov minst åtta timmar.

– Sömnbrist ökar aptiten. När man sover för lite minskar mättnadshormonet leptin och i stället ökar ett aptitstimulerande hormon, ghrelin. Då tolkar hjärnan vårt behov av energi fel, förklarar Maria Lennernäs, professor i beteendeinriktad mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Kristianstad.

Kroppen uppfattar sömnbristen som att vi har energibrist och hetsar oss att äta mer. Vi försöker alltså få energi genom att äta när vi i själva verket behöver sova.

Annons

– Om du sover tillräckligt många timmar kan du undvika att gå upp i vikt, säger Maria Lennernäs.

Och om du sovit dåligt under en lång period och gått upp i vikt, kan bättre sovvanor göra att du blir av med de extra kilona.

Det här hjälper!

– Försök att vara ute i dagsljus cirka en timme om dagen. Då bildas det mer av sömnhormonet melatonin på kvällen.

– Det spelar ingen större roll vilket klockslag du lägger dig. Alla vet att det finns morgon- och kvällsmänniskor. Det viktiga är att du hittar en rytm som går i takt med din biologiska klocka.

– Ät inte sent på kvällen eller på natten. Det ökar risken för sämre sömn – och fetma. Mättnadskänslan är svagare på sena kvällar och du äter mer eftersom du inte känner dig mätt i tid.

Bakterier bakom bilringar

Många experter tror att en störd bakteriebalans kan öka vikten. Man har bland annat upptäckt att överviktiga personer har färre ”snälla” bakterierna i tarmen samtidigt som de har fler bakterier som är extra duktiga på att lagra energi. Man vet också att barn som har behandlats med antibiotika löper större risk att bli överviktiga senare i livet. Det beror på att antibiotika stör bakteriefloran och får den att likna bakteriefloran hos en fet person.

Annons

Men det positiva är att våra bakterier är lätta att påverka: Det tar bara 24 timmar att ställa om bakteriefloran med hjälp av kosten. På flera håll försöker forskare nu ta fram skräddarsydda bakterier mot övervikt. En av de mest intressanta heter plantarum HEAL 19. Den ingår ännu inte i någon mat eller medicin. Forskare i Lund har också kunnat visa att probiotika, det vill säga nyttiga bakterier, kan hjälpa mot övervikt.

Det här hjälper!

– Försök få i dig något livsmedel med ”snälla” bakterier varje dag. De finns naturligt i kål, surkål, vitlök, havre, oliver, saltgurka, ost och linfrön.

– Snälla bakterier – probiotika – finns även tillsatta i vissa drycker, till exempel Proviva och God Morgon Bifido, hälsoyoghurt och hälsofil.

– Havre innehåller fibrer som hjälper de goda bakterierna att föröka sig i tarmen.

 

AV: Susanna Hauffman och Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

 

Annons