Då gör dieter och träning mer skada än nytta

07 apr, 2011 
Annons

Vill du gå ner i vikt och få en snyggare, starkare kropp? Vem vill inte det? Men innan du sätter igång med stenhård träning och skär ner på en massa kalorier är det några saker du måste tänka på. Att träna för hårt och äta för lite kan skada kroppen. Här är sex saker du bör undvika för att hitta balans och välmående i din jakt på drömkroppen!

1. Du skär drastiskt ner på kolhydrater och fett

Därför är det dåligt: Det påverkar ditt humör, och även din hud, ditt hår och dina naglar.

Kroppen, och framför allt hjärnan, behöver fett. Om du äter för lite fett påverkas ditt minne, ditt humör och du kan känna mer oro och stress.

När du skär ner drastiskt på kalorier finns också risken att du går miste om viktiga vitaminer  – och du kan få sämre hud, hår och naglar.

Kolhydrater behövs också för att kroppen ska fungera. Satsa på fullkornsprodukter om du vill få i dig mindre vitt mjöl.

2. Du kör bara en typ av träning – alltid

Därför är det dåligt: Dina knän kan ta skada

Annons

När du tränar för mycket riskerar du att slita ut olika delar av kroppen. Knäna är speciellt känsliga eftersom de belastas i nästan all typ av träning.

Recept.se Nyhetsbrev

För att undvika överbelastning är det viktigt att variera träningen, så att att att inte samma kroppsdel belastas hela tiden. Då riskerar de nämligen att brytas ner tidigare.

3. Du låter inte kroppen vila

Därför är det dåligt: Du kan få skador och dålig sömn

Du måste låta din kropp vila, både mellan träningspassen, men också genom att inte träna för ofta. Då hinner den inte återhämta sig. Tecken på att du tränar för mycket är träningsvärk som inte försvinner, ökad vilopuls, menstruationsrubbningar och minskad aptit.

Vila behövs för att kroppen ska kunna bygga muskler, för att hitta en balans mellan nedbrytning och återhämtning. Om du inte vilar kan en vanlig träningsvärk övergå till en skada.

Sömnen kan också påverkas negativt om du ständigt är uppe i varv. En varningssignal är när du är trött hela dagen men ändå inte kan sova på nätterna.

Annons

4. Du äter för lite efter träningen

Varför är det dåligt: Det skadar ditt immunsystem

Kroppen behöver ny energi efter ett träningspass, för att starta sin återhämtning. När du äter för lite försämras din ämnesomsättning och du förbränner mindre kalorier än om du ätit mer.

Även ditt immunsystem kan bli sämre, eftersom kroppen prioriterar andra saker för att hålla igång kroppen när du äter för lite.

5. Du jojobantar

Därför är det dåligt: Du riskerar att hetsäta.

Jojo-bantning kan påverka kroppen på flera sätt, bland annat finns det forskning som visar att den ger långsiktiga förändringar i ditt DNA och din hjärna, som gör dig mer stresskänslig. Det är därför viktigt att göra långsiktiga livsstilsförändringar och hitta hälsosamma sätt att gå ner i vikt.

Dessutom finns det forskning som visar att jojo-banting kan orsaka hetsätning, speciellt av fet mat.

6. Du går på kortsiktig diet

Därför är det dåligt: Du riskerar att gå upp igen

Annons

Snabba dieter är inget långsiktigt viktminskningsalternativ. Många gånger leder de till att du går upp i vikt igen. Visst kan en snabbdiet fungera som en rivstart, men i det långa loppet är det bättre att göra förändringar i livsstilen.

Dessutom riskerar du att drabbas av samma problem som i punkt 1 (oro, stress, dålig hy etc), eftersom dessa snabbdieter ofta innebär ett väldigt lågt energiintag.

Källa: Prevention.com

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
Fem tecken på att din diet är fel för dig
10 tips: Hitta rätta tänket – och gå ner i vikt
Börja din viktminskning med en rejäl frukost
11 tecken: Har du en osund relation till mat?
Testa dig själv: Är du en känsloätare?

Annons