BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Börja din viktminskning med en rejäl frukost

15 dec, 2009 
Att skippa frukosten i hopp om att gå ner i vikt är ingen bra idé.
Ät frukost och bli smalare, piggare och smartare! Det säger MåBra:s dietist Susanne Gustafsson.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En bra frukost gör underverk för din vikt. Den hjälper dig både att gå ner i vikt och att hålla extrakilona borta.

– Den som äter frukost blir mindre hungrig under dagen och äter därför totalt sett mindre, säger Susanne Gustafsson.

Att skippa frukosten i hopp om att gå ner i vikt är därför ingen bra idé.

– Forskare har tydliga belägg för att frukostätare har lättare att hålla vikten, medan frukostskippare har en tendens att bli överviktiga. Utan frukost ökar nämligen risken för problem med ämnesomsättningen och kroppen lagrar fett lättare, säger Susanne.

En ny studie visar att hjärnan lurar oss att sukta efter onyttigheter som pizza och godsaker för att höja kaloriintaget. Därför väljer frukostskippare oftare kaloribomber framför mer hälsosam mat.

– Om kroppen inte får tillräckligt med energi på morgonen ökar risken att överäta vid lunchen och att välja fel typ av mat.

Trots frukostens alla fördelar visar en ny studie att en tredjedel av svenskarna äter alldeles för dåligt på morgonen. Många äter inget alls.

Annons

– Om du inte är hungrig, börja med att bara ta ett glas mjölk eller lite yoghurt och trappa upp ätandet successivt. Vänj kroppen långsamt vid mat på morgonen, säger Susanne. Så småningom växer aptiten fram.

Frukostfällorna som gör dig fet

Noll aptit

Inte hungrig på morgonen? Det är en vanesak. Om blotta tanken på ett tidigt skrovmål får dig att må illa så gör en mjukstart, kroppen kan behöva en lugn inkörningsperiod inför frukosttrimningen. Starta med bara några tuggor och utöka frukoststorleken successivt så att du så småningom får i dig 250–500 näringsrika kalorier varje morgon.

Hinner inte

Morgonkaos med duschträngsel, klädbestyr och jakt efter försvunna nycklar tar sin tid – och frukosten hinns inte med.

Med bättre planering dukar du för bättre frukostvanor. Lägg några minuter på förberedelser kvällen innan. De insparade minutrarna är guld värda mitt i morgonstressen – och avgörande för om du ska hinna få i dig din frukost.

Annons

Jag bantar

För många är det en ganska enkel match att skippa frukostkalorierna när man vill dra åt svångremmen. Det svåra är att hålla kaloriintaget nere under resten av dagen. Studier visar att det vi drar ner på till frukost tar vi igen med råge senare på dagen, medan frukostätare äter mindre. Börja alltså viktminskningen med en rejäl frukost!

För trött

Trotsa tröttheten genom att snabbtanka med en energigivande frukost. Det höjer blodsockernivån och du blir piggare. Studier visar att de flesta orkar mer när de ätit en rejäl frukost. Dessutom presterar man bättre på jobbet och slipper trötthetssvackor.

Tomt kylskåp

Inget gott finns hemma… Planera för kristider när osten är nerhyvlad, brödet är mögligt och kylskåpet tomt. Bunkra upp med nödproviant som havregryn, knäckebröd, makrillburkar, fruktkonserver och annat hållbart. Annars, köp en smörgås och frukt på väg till jobbet och ät så snart som möjligt.

Du hittar massor av läckra frukostrecept här!

Av Anna Eriksson & Eva Appelquist

Foto Patrik Cederman

Annons